‘Belastingaangifte 2014 moet opnieuw door fouten fiscus’

06 januari 2014Leestijd: 2 minuten

De Belastingdienst heeft in de voorlopige aanslag 2014 veel fouten gemaakt. Wie alles al keurig had ingevuld, moet dat waarschijnlijk opnieuw doen.

Het tarief in de eerste belastingschijf is een stuk hoger dan bedoeld, schrijft De Telegraaf maandag. Dat is ook zo bij het percentage in box 2, waar vooral bedrijven en aandeelhouders mee te maken hebben. De tarieven staan ook nog op het oude, hogere niveau.

Fouten

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt begrijpt niet dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) de fouten niet automatisch laat aanpassen door de Belastingdienst, maar Nederlanders zelf een nieuwe aanslag laat invullen.

‘Als je zelf fouten maakt bij je belastingaangifte ben je strafbaar. Nu worden die fouten door de Belastingdienst gemaakt en pas anderhalf jaar later gerepareerd als je zelf niks doet.’ Omtzigt verwacht dat 99 procent van de voorlopige aanslagen tot nu toe fout is ingevuld.

Forfait

Door een eerdere fout met de belasting voor huiseigenaren moeten Nederlanders plotseling meer betalen als zij hun definitieve aangifte doen. Die belasting, het zogeheten eigenwoningforfait, werd te laag voorgespiegeld.

Door deze twee nieuwe fouten betalen burgers en bedrijven eerst meer dan nodig en krijgen later dat bedrag terug. Dat is op het eerste gezicht niet erg, maar volgens Omtzigt gaat hier wel om een kwalijke zaak.

‘Die belastingverlagingen waren er nou juist om de economie aan te zwengelen. Voor bedrijven gaat dit om duizenden euro’s. Geld dat je anderhalf jaar dus niet de economie in pompt,’ zegt het CDA-Kamerlid.