economie

Federal Reserve houdt stimuleringsbeleid nog even in stand

18 september 2013Leestijd: 1 minuut

De Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse koepel van centrale banken, vermindert het tempo waarin zij obligaties opkoopt om de economie te stimuleren nog niet. Het bestuur van de Fed wil wachten op meer aanwijzingen dat het economisch herstel van blijvende aard is.

Dat heeft het beleidsbepalende comité van de Fed woensdag bekendgemaakt. Economen gingen ervan uit dat de centrale bank deze maand zou beginnen met de geleidelijke afbouw van zijn stimuleringsprogramma.

Werkloosheid

Sinds vorig jaar september koopt de Fed maandelijks 85 miljard dollar op aan obligaties. Banken krijgen daardoor meer liquide middelen die zij kunnen uitlenen aan bedrijven en consumenten. Volgens de Fed heeft dit geleid tot een verbetering van de economie en een daling van de werkloosheid.

De Fed houdt bij het besluit rekening met de fikse bezuinigingen, die een rem dreigen te zetten op de economische groei, die de Amerikaanse overheid doorvoert. De rente blijft op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent.

Europese beleggers deden het woensdag rustig aan in afwachting van het besluit van de Fed. Op de Amerikaanse aandelenmarkt stonden kleine verliezen op de borden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.