economie

Rutte: sprake van mismanagement bij SNS REAAL

01 februari 2013Leestijd: 1 minuut

De problemen bij bank en verzekeraar SNS REAAL zijn ontstaan door ‘mismanagement’. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte wil de nationalisatie van SNS niet vergelijken met het redden van banken op het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2008.

‘Toen hadden we echt een systeemcrisis waarin banken dreigden om te vallen. Deze situatie is echt anders. Nu hebben we te maken met mismanagement bij de bank.’

Koppijn

Rutte zegt dat er sprake was van ‘grote blunders en grote fouten’ toen de bank in 2006 in de vastgoedsector stapte.

De premier heeft naar eigen zeggen barstende en verschrikkelijke koppijn van de nationalisatie van SNS, die de Nederlandse staat 3,7 miljard euro kost.  Het kabinet is ‘na lang wikken en wegen’ tot de conclusie gekomen dat er geen ander alternatief was.

Spaarders

Niet alleen de rekeningen van spaarders bij SNS waren in het geding gekomen, maar in potentie de hele financiële sector in Nederland en daarmee ook de spaarders bij de banken, zei Rutte.

De premier verdedigde het salaris van de nieuwe bestuursvoorzitter Gerard van Olphen. Hij gaat 550.000 euro per jaar verdienen. ‘Ik kan proberen iemand te vinden die het wil doen voor een ton, maar het risico is dan echt veel te groot dat we niet de juiste persoon vinden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.