economie

Gedupeerde aandeelhouders SNS REAAL naar de rechter

01 februari 2013Leestijd: 1 minuut

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stapt naar de rechter namens gedupeerde aandeelhouders van de nationalisatie van SNS REAAL. De aandeelhouders twijfelen aan de toezichthouders en vinden dat zij niet voldoende zijn geïnformeerd.

Dat heeft de voorzitter van de VEB, Jan Maarten Slagter, gezegd tegen RTL Nieuws.

‘Ik wil waarheidsvinding over deze nationalisatie,’ zei Slagter, die twijfelt aan de argumenten van de Nederlandse staat.

Geen bankrun

Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dreigde een bankrun omdat veel spaarders het vertrouwen in de bank hadden verloren.

Maar Slagter wijst erop dat het grootste gedeelte van de spaartegoeden nog gewoon aanwezig was.

Informatieverstrekking

De beleggers zijn ook boos over de informatieverstrekking van de toezichthouders. Uit de brief van Dijsselbloem blijkt dat de Nederlandse Bank al sinds november 2011 op de hoogte was van de problemen bij SNS, maar aandeelhouders zouden hier niet over zijn geïnformeerd.

Ook econoom Sweder van Wijnbergen klaagde over de toezichthouder. ‘Ongelofelijk dat dit weer heeft kunnen gebeuren, het toezicht heeft weer gefaald,’ zei Van Wijnbergen.

Interventiewet

Aandeelhouders hebben in het kader van de Interventiewet het recht om aan een onafhankelijke rechter te vragen of de onteigening van hun aandeel door de staat rechtsgeldig was.

De nationalisatie kan door een rechter niet ongedaan worden gemaakt, maar gedupeerden kan wel een financiële vergoeding worden toegekend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.