economie

Boze reacties op salaris nieuwe SNS-topman Van Olphen

01 februari 2013Leestijd: 2 minuten

PVV, SP en 50PLUS zijn niet te spreken over het salaris van de nieuwe bestuursvoorzitter Gerard van Olphen van SNS REAAL. De partijen vinden het onterecht dat Van Olphen zoveel verdient nu de bank wordt genationaliseerd.

‘Idioot dat het salaris zo hoog is. In het verleden hebben heel veel dure mensen bij de banken er een potje van gemaakt,’ zegt SP-Kamerlid Arnold Merkies.

Krankzinnig

Ook de PVV vindt 550.000 euro per jaar te veel. ‘Rutte is echt de weg kwijt als hij 550.000 euro niet te veel vindt,’ zegt partijleider Geert wilders. ‘Hij pakt de gewone Nederlander van alle kanten met belastingverhogingen en spekt een bankdirecteur met een krankzinnig hoog salaris. Onacceptabel.’

Volgens Merkies kan er ook een geschikte bestuursvoorzitter worden gevonden voor een ministerssalaris. ‘Deze man gaat voor de overheid werken. Als dit niet voor een ministerssalaris kan, betekent dat dan dat je ook moet gaan twijfelen aan de kwaliteit van de ministers?’

Ook Henk Krol van ouderenpartij 50PLUS vindt het salaris te hoog. ‘Waarom zou zo’n bestuurder een hogere financiële beloning moeten krijgen dan een minister? Hoe kun je dat uitleggen in een tijd dat er geen geld is om de mensen met de allerlaagste inkomens te compenseren?’

Kwaliteit

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) zegt dat Van Olphen al minder verdient dan zijn voorganger Ronald Latenstein. Het is een beloning die nu nodig is voor de kwaliteit die nu nodig is aan de top van de SNS.

Ook premier Mark Rutte (VVD) verdedigt het topsalaris van Van Olphen. ‘Anders had je geen topman gekregen. (…) Dit is een marktconform salaris in het belang van de belastingbetaler.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.