economie

‘Werkloosheid sommige provincies loopt volgend jaar fors op’

17 december 2013Leestijd: 1 minuut

Dat de Nederlandse economie dit jaar een bescheiden groei laat zien, betekent niet dat de werkloosheid ook zal afnemen. De werkloosheid loopt volgend jaar in diverse provincies nog fors op.

Het herstel op de arbeidsmarkt loopt achter op de economische groei in Nederland, schrijft het economisch bureau van ING dinsdag.

Provincie

In Flevoland blijft het werkloosheidspercentage relatief het hoogst. Het Centraal Bureau voor Statistiek stelde de werkloosheid in die provincie in 2013 nog vast op 11,4 procent. Economen van de ING verwachten dat de werkloosheid in Flevoland volgend jaar zal stijgen naar 12,5 procent.

De snelle groei van het aantal werklozen in Flevoland is het gevolg van de hoge toetreding van jongeren tot de arbeidsmarkt. De provincie heeft bovendien een beperkt banenscheppend vermogen.

Ook in Groningen (9,8 procent) en Zuid-Holland (9,4 procent) steken de werkloosheidspercentages uit boven het landelijke gemiddelde van 8,5 procent. De economen schatten het landelijke gemiddelde voor volgend jaar op 9 procent. De bank rekent erop dat de werkloosheid pas na 2014 geleidelijk aan zal dalen.

Sector

Het banenaanbod in de agrarische industrie, en de informatie- en communicatiesector blijft gelijk. Vooral in de zorg- en publieke sector verdwijnen er volgend jaar vele duizenden banen. In provincies met veel industrie en exportgerichte sectoren zal de economie sneller groeien.

Zeeland kent in 2014, net als vorig jaar, relatief de minste werklozen: 6,5 procent ten opzichte van 6,3 procent in 2013. Dit komt door de banengroei in de innovatieve en exportgerichte maakindustrie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.