Consumenten kunnen lagere energierekening verwachten

02 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

De transportkosten voor gas en elektriciteit gaan de komende drie jaar fors omlaag. Een gemiddeld huishouden kan daarom een energierekening verwachten die 50 euro lager is dan voorheen.

Dat maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag bekend, die de prijzen bepaalt die netbeheerders mogen vragen, meldt Het Financieele Dagblad. De totale besparing voor bedrijven en consumenten komt uit op ongeveer 2,1 miljard euro.

Rente

De tarieven van netbeheerders kunnen omlaag dankzij de lage rente. Daardoor kunnen zij goedkoper aan kapitaal komen om te investeren.

De transportkosten beslaan gemiddeld eenvijfde van de totale energiekosten. Tennet, de uitbater van het hoogspanningsnet, moet zijn tarieven met 7 procent verlagen. Regionale netbeheerders zoals Alliander moeten gemiddeld 8 procent van hun prijzen afhalen.

Gasunie mag jaarlijks ongeveer 5 procent minder vragen voor het uitbaten van het landelijke gasnet, regionaal transport wordt 6,5 procent goedkoper.

Monopolie

De toezichthouder ACM bepaalt elke drie jaar de tarieven, omdat de netwerkbedrijven monopolisten zijn en anders weinig reden hebben om de prijzen laag te houden. Toen de ACM eerder hintte op een verlaging van de tarieven, reageerden de netbeheerders geschrokken.

Gasunie liet toen weten dat de leningen gemiddeld voor een looptijd van tien jaar worden gesloten, en dat het dus niet volledig kan profiteren van de gunstige leentarieven die het nu kan krijgen.