Syp Wynia

De economie groeit niet dankzij, maar ondanks de overheid

05 maart 2014Leestijd: 2 minuten

De economie groeit weer een beetje, maar tegen de verdrukking in. De lastendruk van de overheid blijft namelijk gewoon doorstijgen. Als we al die miljarden zelf hadden kunnen uitgeven, was er helemaal geen recessie geweest.

De economie krimpt niet meer, maar groeit weer iets. En volgens het Centraal Planbureau –  maar niet volgens Brussel zelf – zit Nederland volgend jaar duidelijk niet meer in het Brusselse strafbankje, omdat het begrotingstekort dan gedaald is naar 2,1 procent.

Het kabinet is natuurlijk opgetogen, zo kort voor twee verkiezingen. De coalitiepartijen hoeven volgens de CPB-cijfers ook niet meer rond de tafel met de gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP om extra bezuinigingen te vinden of nieuwe lasten op te leggen. Uit de cijfers zou ook blijken dat het kabinetsbeleid werkt.

Extra lasten

Het is echter zeer de vraag of het kabinet veel reden heeft om zich op de borst te kloppen. De economie groeit inderdaad weer een beetje, maar dat is eerder ondanks het kabinetsbeleid.

Dat de economie nu groeit, komt doordat de lasten dit jaar minder worden verzwaard dan vorig jaar.

De economische krimp werd de afgelopen jaren vergroot door het overheidsbeleid. Alleen vorig jaar al werd voor 10 miljard aan extra lasten opgelegd aan burgers en bedrijven. Consumenten hadden voor het vierde opeenvolgende jaar minder te besteden.

Het totale bezuinigingspakket van de kabinetten-Rutte over de periode 2011-2017 bedraagt 54 miljard euro. Die zogenaamde bezuinigingen bestaan echter voor 21 miljard uit lastenverzwaringen.

Miljardje minder

Het goede nieuws bestaat eruit dat bijna tweederde van de lastenverzwaringen al is opgelegd, terwijl tweederde van de bezuinigingen nog moet komen. De kabinetten-Rutte gaan zo bekeken van het zuur naar het zoet. Geen wonder dat de economie weer een klein beetje opleeft.

Maar, zoet of niet, de lasten blijven stijgen. Dit jaar komt er weer 5 miljard bij. En volgend jaar dragen we met zijn allen 41,3 procent van wat we verdienen meteen weer af aan belastingen en premies. Dat is bijna 3 procentpunt, ofwel 17,4 miljard euro, meer dan in 2011.

Het miljardje minder van Alexander Pechtold van D66 is dus amper een druppel op een gloeiende plaat. En zolang de overheid de economie zo fors blijft afknijpen, kunnen we een robuust herstel van de welvaart wel vergeten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.