Paul Lieben

Niets idioots aan discussie over salaris ‘topbankiers’

03 februari 2013Leestijd: 2 minuten

‘Een idiote discussie’, dat vindt onze premier van de ophef die ontstaat over het salaris van de nieuwe ‘topman’ van de zojuist genationaliseerde SNS-bank. Een beetje gemakzuchtig, want ja, je noemt iets gewoon idioot en dan is de discussie klaar, toch Mark?

Nou, wat mij betreft niet. Als we kijken naar de salarissen die de ‘topmannen’ van banken verdien(d)en en hun gelijktijdig belabberde prestaties, ontstaat een wat vreemd beeld. Zo er al sprake is van enig verband tussen salaris en prestaties, is die op z’n best omgekeerd evenredig te noemen.

Wanneer Rutte stelt dat er sprake was van mismanagement bij SNS en dat doet hij, haalt hij zijn eigen stelling van noodzaak en ‘marktconformiteit’ direct onderuit. Want de vorige, althans in naam, verantwoordelijke bestuurders, ontvingen toch juist eveneens van die ‘marktconforme’ topsalarissen?

Marktconform?

En de falende topmannen van andere banken, zoals Rijkman Groenink hoefden toch ook niet op een houtje te bijten? Over marktconform gesproken, in een echte markt wordt marktfeilen afgestraft. Door de voortdurende nationalisaties is er echter geen sprake van een markt in de klassieke zin van het woord.

Een van de weinige voordelen is dat ‘wie betaalt, bepaalt’. Maar dat voordeel laat de overheid nu juist lopen; een gemiste kans. Politici maken wat ketelmuziek over de hoofdpijn die ze ervan zouden hebben en ze maken wat schijnbewegingen over het geld dat ze willen terughalen, terwijl ze weten dat dat zo goed als onmogelijk is. Ergerlijk en nog geen paracetamol, voor hen dan, waard.

Cowboys

Het is juist heel gevaarlijk om dit type financiële cowboys deze salarissen te betalen; het maakt ze binnen een jaar financieel onafhankelijk en ze schieten op alles wat beweegt, want ze zijn toch onaantastbaar.

Ze raken verder losgezongen van de gewone wereld dan ze mogelijk al waren en er is totaal geen afbreukrisico. Niet voor hen persoonlijk, maar ook niet voor de bank in zijn geheel, omdat de overheid, lees u, de rotzooi toch wel weer opruimt en de falende bankier direct kan gaan rentenieren.

Knap idioot

De VVD nationaliseert met de ijver van wijlen Salvador Allende en de PvdA is pleitbezorger van miljoenensalarissen voor veredelde overheidsfunctionarissen. Inderdaad knap idioot, mijnheer de premier.

Als het toch niet anders kan, zet er dan voortaan een type Drees op: spaarzaam, wars van gebakken lucht en dito bankproducten en geef hem de Balkenende-norm. Anders blijft het een soort van: ‘Dit is een bankoverval!’, zei de topbankier, pakte z’n paperassen en biljetten en ging naar huis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.