economie

Volkswagen-CEO Martin Winterkorn stapt op na dieselschandaal

23 september 2015Leestijd: 2 minuten

Martin Winterkorn stapt op als CEO van Volkswagen. De aankondiging van de topman komt een dag nadat bekend werd dat het bedrijf flink zou sjoemelen met de software van dieselmotoren.

‘Ik maak de weg vrij. Volkswagen is, was en blijft mijn leven,’ zegt Winterkorn in zijn aftredingsverklaring, meldt de Duitse krant Handelsblatt. ‘Ik ben geschokt door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen”, liet Winterkorn in een verklaring weten. ,,Ik ben boven alles verbijsterd dat wangedrag op zo’n grote schaal mogelijk was bij de Volkswagengroep. Als topman neem ik de verantwoordelijkheid voor de onregelmatigheden die gevonden zijn in dieselmotoren.’

Gedupeerd

Eerder op de dag kondigde de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) een grondig onderzoek naar de Volkswagenzwendel aan: ‘het personeel van Volkswagen en de Duitse economie mogen hier niet de dupe van worden’ aldus Gabriel. Winterkorn stond donderdag onder grote druk: in de Duitse media klonken veel oproepen tot zijn vertrek. Topman Matthias Müller van Porsche zou al klaar staan om het stokje van hem over te nemen.

Het bedrijf bood woensdag zijn excuses aan voor het gesjoemel: ‘We hebben het compleet verprutst. Ons bedrijf was oneerlijk tegenover milieudienst EPA, de Californische autoriteiten en tegenover jullie,’ zei Volkswagentopman Michael Horn woensdag in New York.

Manipulatie

Het autoconcern erkende eerder dat zo’n 11 miljoen dieselauto’s wereldwijd zijn uitgerust met speciale computerprogramma’s die ervoor zorgen dat de uitstootcijfers van diesel tijdens laboratoriumtests lager uitvallen dan in het dagelijks gebruik.

Het gaat om auto’s van de modellen Golf, Beetle, Jetta en Passat uit de bouwjaren 2009 tot en met 2015, en ook een model van luxedochter Audi.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie begon een strafrechtelijk onderzoek naar de softwaremanipulatie van Volkswagen en ook Zuid-Korea en Australië willen weten hoe het precies zit met de uitstoot van Volkswagen-diesels die op hun wegen rijden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.