economie

Griekse banken gaan maandag weer open

16 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Het bancaire systeem van Griekenland zal na het weekend worden hervat. De banken kunnen weer open doordat de Europese Centrale Bank (ECB) het noodsteunplafond (ELA) heeft verhoogd.

Na twee weken gesloten te zijn geweest, zullen de Griekse banken maandag de deuren weer openen. Daarmee wordt ook het digitale betalingsverkeer weer hervat, zodat de Griekse economie weer wat lucht kan krijgen. Dat liet een bankbestuurder donderdag weten aan persbureau Reuters.

Steun ECB

De beslissing om de banken weer te openen, kwam kort nadat ECB-president Mario Draghi tijdens een persconferentie bekendmaakte dat de ECB het plafond (ELA) aan noodsteun die de banken van de eigen nationale bank mogen krijgen, wordt verhoogd met 900 miljoen euro.

Dat plafond staat nu op 90 miljard euro. De verwachting is dat dit voldoende moet zijn, aangezien het Grexit-gevaar voorlopig is geweken nu Griekenland en de schuldeisers tot een deal lijken te zijn gekomen.

Het ‘ja’ van het Griekse parlement tegen de nieuwe schuldendeal gaf de ECB het vertrouwen om de Griekse banken te blijven steunen. Essentieel is daarbij overigens wel het overbruggingskrediet van 7 miljard euro dat Griekenland nodig heeft om aan de meest urgente betalingen te kunnen voldoen.

Schuld op schuld

Eerder miste Griekenland immers de betaling aan het Internationaal Monetair Fonds en op 20 juli moet het land alweer 3,5 miljard euro overmaken aan de ECB. Als het niet aan die betaling zou kunnen voldoen, zou de ECB de geldkraan alsnog dicht moeten draaien en dan begint de malaise weer opnieuw.

De Grieken moeten dus snel wat geld lenen (7 miljard) om een eerdere schuld te kunnen aflossen. Hoewel een schuld met een nieuwe schuld aflossen over het algemeen wordt afgeraden, lijkt dit voor de Europese instituties de enige reële optie te zijn.

Twijfels

Intussen wordt er door steeds meer partijen getwijfeld aan de manier waarop Griekenland met een steeds groter wordende schuld overeind wordt gehouden. ECB-president Draghi denkt dat Griekenland een gezond lid van de eurozone kan worden, maar alleen wanneer er schuldenverlichting wordt toegepast. Hoe die schuldenverlichting wordt toegepast, daar verschillen de meningen over.

Het IMF liet in een analyse doorschemeren dat Griekenland alleen kan overleven als een deel van de schuld wordt kwijtgescholden. Maar de schuldeisers, aangevoerd door landen als Duitsland, Nederland en Finland, willen daar niets van weten.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei donderdag dat kwijtschelding alleen kan gebeuren als Griekenland niet langer in de eurozone zit. Volgens Schäuble is een Grexit waarschijnlijk een betere optie voor het noodlijdende Griekenland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.