economie

Kamp beperkt gaswinning tot 1 juli, Samsom kijkt verder

10 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) heeft toegezegd dat gaswinning in Groningen tot 1 juli wordt ingeperkt, maar voor PvdA-leider Diederik Samsom gaat dat niet ver genoeg. Hij vindt dat de gaswinning ook daarna naar beneden moet.

Samsom deed zijn uitspraak dinsdag voorafgaand aan een bijeenkomst voor studenten van de Rijksuniversiteit in Groningen, meldt RTV Noord.

Dit terwijl Kamp maandag nog zei dat er pas na nieuw onderzoek wordt beslist of de gaskraan verder dicht moet of dat het eerder genomen besluit om in 2015 niet meer dan 39,4 miljard kuub gas te winnen, overeind blijft. Tot 1 juli ligt de grens op 16,5 miljard kuub.

Veiligheid

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de gaswinning in Groningen. Voor Samsom is de inzet duidelijk: ‘De gaswinning moet zo ver mogelijk naar beneden.’ Volgens Samsom is Kamp al ‘mee’ wat betreft het beperken van de gaswinning, omdat veiligheid op nummer 1 staat.

‘Formeel heeft Kamp gelijk, maar iedereen weet dat er maar zo min mogelijk gas het meest veilig is,’ zegt Samsom.

Behalve het beperken van de gaswinning heeft Kamp ook 50 miljoen euro toegezegd voor herstel van aardbevingsschade in de stad Groningen. Ook komt er uitbreiding van compensatiemogelijkheden voor bewoners en wordt het aantal gemeenten met een waardevermeerderingsregeling voor beschadigde huizen met twee uitgebreid.

Als de gaswinning dit jaar wordt teruggeschroefd naar 35 miljard kuub, kost dat Nederland naar verwachting 1 miljard euro. Voor 2016 komt er wellicht een nieuw systeem, waarbij de gaswinning wordt teruggeschroefd naar gemiddeld 30 miljard kuub.

Actievoerders

Ondanks de stappen van Kamp zijn actievoerders niet tevreden. Inwoners van en organisaties uit Groningen zijn dinsdag naar het Plein in Den Haag gekomen, waar zij een 2 meter hoge stalen kraan dichtdraaiden.

De actievoerders vinden het voornemen van Kamp een ‘trucje’ omdat het een definitieve beslissing over gaswinning in Groningen uitstelt. Ze willen meer aandacht voor veiligheid van de door aardbeving geteisterde Groningers.

Het aantal klachten over de afhandeling van aardbevingsschade is vorig jaar bijna verdriedubbeld. In 2013 kwamen er 116 meldingen binnen bij de Onafhankelijke Raadsman Gaswinning, vorig jaar liep dat aantal op tot 315.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.