Een verbod op Mein Kampf past niet in een vrije samenleving

28 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

Aangifte is gedaan tegen een galeriehouder die het beruchte boek van Adolf Hitler te koop aanbiedt. Dit is inderdaad nog een strafbaar feit. Ten onrechte.

Geert Wilders wil de Koran verbieden omdat het een ‘fascistisch’ boek zou zijn dat aanzet tot haat. Dit harde oordeel valt te billijken, de aanbeveling niet.

Niet omdat een verbod tot repercussies van woedende moslims zou leiden of omdat het om een heilig geschrift zou gaan. Nee, het verbannen van boeken past eenvoudigweg niet in een vrije samenleving waar elk geluid, hoe onaangenaam ook, gehoord mag worden.

Discriminatie

Maar hoe zit het dan met Mein Kampf? Dit beruchte boek van Adolf Hitler is toch ook verboden? Ja, dat klopt.

Dat heeft Michiel van Eyck gemerkt. Tegen de galeriehouder uit Amsterdam is aangifte gedaan omdat hij het boek te koop aanbiedt. Hij pleegt daarmee een strafbaar feit, omdat Hitler volgens de Hoge Raad aanzette tot discriminatie.

Het is hoog tijd dat deze strafbaarheid wordt opgeheven. De denkbeelden van de nationaal-socialisten waren ongetwijfeld verwerpelijk en discriminatoir van aard.

Botsing

Maar er zijn zoveel verwerpelijke ideeën en publicaties. Het is vreemd om daar één boekwerk uit te pikken als voorbeeld van het ultieme kwaad.

Het taboe verklaren van opvattingen is zowel praktisch als principieel onwenselijk. Praktisch, omdat geen goede grens te trekken valt. Tal van ideeën hebben een discriminerend karakter. Voordat je het weet, staat een handleiding voor Zwarte Pieten op een lijst van uit te bannen publicaties.

Principieel, omdat elke samenleving gebaat is bij een botsing van meningen. Nooit zou een meerderheid een enkeling met een afwijkend standpunt het zwijgen mogen opleggen. Zelfs niet als die enkeling een overtuigd antisemiet is.