carriere

Werknemers in veel gevallen ziek door werkdruk en stress

21 december 2013Leestijd: 1 minuut

Werkgerelateerde psychische klachten zijn grote veroorzakers van ziekteverzuim in Nederland. In eenderde van de gevallen melden werknemers zich ziek vanwege zaken als hoge werkdruk, baanonzekerheid en een verstoorde balans tussen werk en privé.

Dat schrijft minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Asscher is het onderwerp bij veel bedrijven onvoldoende bespreekbaar.

Werkuitval

De minister wil zogenoemde psychosociale arbeidsbelasting (psa) aanpakken. Vanaf april gaat hij samen met werkgevers en werknemers vier jaar lang extra aandacht besteden aan werkuitval door psychische klachten.

Ook de Inspectie SZW gaat bij controles extra aandacht aan psa besteden. Asscher trekt 1 miljoen euro uit voor de aanpak die loopt tot 2018.

Discriminatie

Gedurende de eerste twee jaar zal vooral worden gekeken naar werkdruk, agressie, geweld en intimidatie. In het derde en vierde jaar gaat het om het bestrijden van discriminatie en pesten op de werkvloer.

Vorig jaar gaven 2,1 miljoen werknemers aan regelmatig onder hoge tijdsdruk te moeten werken. Verder ervaart 40 procent van alle werknemers in Nederland werkdruk. 1,1 miljoen werknemers hebben te maken gehad met ongewenst gedrag van collega’s, en 100.000 werknemers zeggen systematisch te worden gepest.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.