buitenland

Noodtoestand Liberia om ebola, geen groen licht voor medicijn

07 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

President Ellen Johnson Sirleaf van Liberia heeft de noodtoestand afgekondigd vanwege de uitbraak van het ebolavirus. Intussen heeft de Amerikaanse president Barack Obama nog te weinig informatie om een medicijn tegen het virus goed te keuren.

Johnson Sirleaf zegt dat de noodtoestand nodig is voor ‘de bescherming van de levens’ van de burgers in Liberia. De noodtoestand is direct ingegaan en geldt voor 90 dagen.

Liberia is een van de landen waar de epidemie het meest heerst. Ook in Sierra Leone en Guinee zijn veel patiënten met het virus. Het dodental is inmiddels opgelopen tot boven de negenhonderd, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie.

Medicijn

Twee Amerikanen die zijn besmet met het virus hebben een experimenteel serum gekregen en hebben daar goed op gereageerd. Desondanks geeft Obama nog geen groen licht voor het verdere gebruik van het medicijn.

‘We moeten ons door de wetenschap laten leiden en ik denk niet dat er nu genoeg informatie is om te zeggen dat het medicijn werkt,’ zegt Obama. ‘Ebola is momenteel en in het verleden controleerbaar gebleken als je een sterk gezondheidsstelsel hebt.’

Bloedingen

Donderdag is de eerste ebolapatiënt aangekomen in Europa. Het gaat om de 75-jarige missionaris Miguel Pajares die met een militair vliegtuig vanuit Liberia naar Spanje is gevlogen met een militair vliegtuig.

Ebola is een ernstige infectieziekte die gepaard gaat met bloedingen in het lichaam, staat op de website van het RIVM. Alleen via direct lichamelijk contact of door het slachten en opeten van een ziek dier is de ziekte besmettelijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.