buitenland

Nederland hard getroffen door Russische boycot agrarische producten

06 augustus 2014Leestijd: 1 minuut

Naar aanleiding van de economische sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten tegen Rusland, gaat Moskou het komende jaar agrarische producten uit sanctielanden weren. Vooral Nederland zal hard worden getroffen door die maatregel.

De Russische president Vladimir Poetin gaf woensdag per decreet opdracht tot de sanctiemaatregel.

Agrarische boycot

Het wordt Russische bedrijven en overheidsorganen per direct verboden om bepaalde ‘agrarische producten, materialen en voedsel’ te importeren uit landen die economische sancties richting Rusland hebben ingesteld, zo luidt het decreet.

Nederland, als voorname handelspartner met Rusland, wordt hierdoor hard getroffen. Nederlandse bedrijven exporteren jaarlijks zo’n 7 miljard euro aan goederen naar Rusland. Het gaat hier vooral om landbouwmachines, melkrobots en loopstallen.

Beangstigend

De vereniging voor de glastuinbouw LTO zegt ‘geschokt’ te zijn door de maatregel. ‘Het is heel beangstigend dat Poetin voedsel als maatregel inzet,’ laat de vereniging in een reactie weten.

Nederlandse boeren en tuinders exporteren jaarlijks voor 600 miljoen euro groenten en fruit, voor 350 miljoen euro aan bloemen en planten en voor 400 miljoen euro aan grondstoffen naar Rusland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.