buitenland

Frankrijk biedt uit Mosul gevluchte christenen asiel aan

28 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Christenen uit de Noord-Iraakse stad Mosul die op de vlucht zijn geslagen voor de terreur van de tribale moslimorganisatie ISIS kunnen een veilig onderkomen vinden in Frankrijk. Het land biedt de christenen vrijblijvend asiel aan.

Dat lieten de Franse ministers van Binnenlandse- en Buitenlandse Zaken maandag weten in een gezamenlijke verklaring.

Ontheemden

‘We bieden hulp aan ontheemden die zijn gevlucht voor de dreiging van Islamitische Staat en hun toevlucht hebben gezocht in Koerdistan. Wij zijn klaar om hun asiel aan te bieden op Franse grond, als ze dat willen,’ zo luidde de verklaring.

De terroristische organisatie ISIS drong vorige maand Mosul binnen en stelde de christenen aldaar een onmogelijk ultimatum: bekeer je tot de islam, betaal religieuze belasting of kom om door het zwaard. Honderden christelijke families sloegen vervolgens op de vlucht. Christenen die weinig geld hebben of niet kunnen reizen, zijn achtergebleven. Ook moslimgeleerden vroegen aandacht voor de schrijnende situatie van christenen in Noord-Irak vanwege de terreuracties van ISIS.

Willekeurige terreur

Moslimfundamentalisten van ISIS beweren het woord van Allah uit te voeren maar interpreteren dat op een ronduit gewelddadige manier. Duizenden sloegen in Noord-Irak op de vlucht voor de willekeurige terreur van de moslimfanatici.

De ISIS-terroristen dwingen inwoners van de ingenomen dorpen en steden terug te keren naar middeleeuwse leefgewoontes. Hoewel de opvattingen van ISIS haaks staan op de vrije levenswijze in Europa, worden vlaggen van ISIS ook gezien bij anti-Israëldemonstraties in Frankrijk en zelfs in Nederland. Vaak gaat het hier om moslimjongeren die het leuk vinden om te choqueren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.