Europa en Amerika: Onderzoek MH17 gehinderd? Dan sancties

19 juli 2014Leestijd: 2 minuten

De Europese leiders en president Barack Obama zijn eensgezind: als Rusland niets onderneemt om de crisis in het oosten van Oekraïne te normaliseren, volgen zware sancties. In het gebied rondom de neergehaalde MH17 zijn cruciale sporen mogelijk al verdwenen.

De Amerikaanse president Barack Obama, de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron zouden het eens zijn: ze zetten zware sancties in tegen Rusland, mocht dat land niets doen om de escalerende situatie in Oekraïne te stoppen.

Wapens

Europa en Amerika benadrukken dat Rusland deels verantwoordelijk is voor de acties van de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Als Rusland hen op enige wijze – met wapens, specialistische kennis, of zelfs manschappen – blijft steunen, volgen zware sancties.

Ook eisen de leiders, zoals premier Mark Rutte eerder, volledige toegang tot het rampgebied.

Zorgen

De Telegraaf tekende zaterdagochtend de zorgen op van voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, Tjibbe Joustra. ‘Om de oorzaak te achterhalen van deze ramp is het van groot belang dat de plek des onheils zo min mogelijk wordt betreden door lieden die sporen wissen. Ik vrees dat dit niet gebeurd is en dat mogelijk belangrijke aanknopingspunten voor ons onderzoek vernietigd zijn.’

Joustra zegt wel dat de plek inmiddels als ‘plaats delict’ wordt behandeld, zodat de onderzoekers hun werk kunnen doen. Of zij genoeg tijd zullen hebben, is de vraag: ‘We weten uit de praktijk dat dit een tijdrovende bezigheid kan zijn. Ik hoop dat we die tijd krijgen in dit gebied, waar het nogal onrustig is en andere gecompliceerde factoren zijn die het werken moeilijk maken.’

Maleisische minister

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken), die sinds gisteravond in Kiev is, krijgt later vandaag gezelschap van zijn Maleisische collega-minister Datuk Seri Liow Tiong Lai (Transport).  Zij willen er persoonlijk toezien dat de onderzoekers vrij spel krijgen.

Het onderzoeksteam van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meldde gisteren dat zij werden gehinderd door pro-Russische separatisten op de plek van de crash. Onderzoekers mochten niet in de buurt van de brokstukken komen en er zouden waarschuwingsschoten zijn gelost.

Berging

Aanwezige hulpverleners willen de lichamen van de slachtoffers, die nog altijd verspreid liggen over tien kilometer land, zo snel mogelijk bergen en verplaatsen naar de stad Charkov. Daar, op ruim driehonderd kilometer van de crash, moet voldoende capaciteit zijn de lichamen, maar ook de onderzoeksteams en nabestaanden op te vangen.

Van een staakt-het-vuren, afgekondigd in de regio waar het vliegtuig crashte, lijkt voorlopig weinig terecht te komen. Omdat rebellen ook onderling vechten, is het voor internationale onderzoekers lastig te bepalen welk gebied zij veilig binnen kunnen gaan.

Ook in Loehansk, een oostelijke stad, wordt zwaar gevochten. Het Oekraïense leger probeert de macht over de stad te herwinnen.