Zorgt opmars ISIS voor toenadering Amerika en Iran?

13 juni 2014Leestijd: 2 minuten

Iraanse bewindslieden overwegen samen te werken met Amerika om de groeiende invloed van de terroristische groepering ISIS in Irak tegen te gaan. Intussen lijkt de stemming in het verdeelde Irak met de minuut grimmiger te worden.

Een Iraanse overheidsfunctionaris meldt aan persbureau Reuters dat het sjiitische bewind in Teheran serieus overlegt over samenwerking met Washington, om de terreur van de soennitische groep ISIS te stoppen.

Strijd

Zowel binnen- als buitenlandse partijen verzetten zich tegen de opmars van de soennitische groep. Tijdens het vrijdaggebed riep de hoge sjiitische geestelijke Ali al-Sistani alle sjiieten in Irak op tot een gewapende strijd.

Iran staat Bagdad bij met adviseurs en wapens. Volgens Iraakse berichten zouden Iraanse troepen zelfs zij aan zij met het Iraakse leger vechten tegen de ISIS-militanten.

Amerika deelt de zorgen van Iran: president Barack Obama zei de Iraakse bevolking te willen beschermen tegen de islamitische opstandelingen, mogelijk zelfs met militaire middelen.

Onrust

Door die gedeelde onrust zou Iran nu dus samen met Amerika willen optrekken. Een Iraanse ambtenaar verklaarde dat Iran ‘met de Amerikanen kan samenwerken om de opstand in het Midden-Oosten te beëindigen’.

Beide landen zijn bang dat door de crisis in Irak de vijandigheid tussen soennieten en sjiieten oplaait in de hele regio.

Honderden doden

ISIS-terroristen veroveren steeds meer gebied In Irak. Na Mosul, de tweede stad van het land, hebben de jihadisten nu ook Saadiyah en Jalawla bezet.

Bij de verovering van Mosul zijn volgens de Verenigde Naties honderden doden gevallen. Zeventien daarvan zouden geëxecuteerde burgers zijn.