buitenland

Half miljoen inwoners Mosul vluchten uit angst voor terroristen

11 juni 2014Leestijd: 2 minuten

Zeker 500.000 mensen zijn halsoverkop vertrokken uit Mosul, de stad in het noorden van Irak die dinsdag werd veroverd door terroristen van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL).

Dat is ruim een kwart van het inwonertal van de stad, die, na de hoofdstad Bagdad, met 2 miljoen mensen de grootste stad is van Irak. De bevolking is overwegend Arabisch, maar in de omgeving wonen vooral Koerden. Mosul ligt net buiten de autonome Koerdische regio in het noordoosten van Irak.

Weerstand

Jihadisten, die vermoedelijk zijn verbonden aan terreurgroep ISIL, zijn woensdag ook de stad Baiji binnengetrokken. Baiji, een stad met een van de grootste ollieraffinaderijen in het land, ligt ten zuiden van Mosul.

Het oliecomplex werd bewaakt door 250 mannen, maar die zijn nergens meer te bekennen. Er zou maar weinig weerstand zijn geboden tegen de terroristen. Het politiebureau en het gerechtsgebouw staan in brand.

Amerikanen

ISIL is ontstaan uit Tawhid wal-Jihad, die zich onder de beruchte Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi keerde tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. De groep viel niet alleen Amerikaanse en Iraakse militairen aan, maar pleegde ook zelfmoordaanslagen op sjiitische moslims en christenen.

Al-Zarqawi kwam in 2006 om het leven door een Amerikaanse luchtaanval. Sindsdien voeren Irakezen de groepering aan. Sinds 2013 noemt de terreurbeweging zich de Islamitische Staat van Irak en de Levant. De huidige leider is Abu Bakr al-Baghdadi.

De terreurgroep heeft de laatste jaren flink aan invloed gewonnen en staat bekend om wreed geweld. ISIL is overigens uit de gratie gevallen bij Al-Qa’ida. De eider van die terreurbeweging, Ayman al-Zawahiri, vindt dat ISIL militairen moet bestrijden, en niet onschuldige burgers moet doden.

Deze video toont de verwoestingen in Mosul:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.