buitenland

Laatste Syrische rebellen verlaten ‘spookstad’ Homs

08 mei 2014Leestijd: 1 minuut

De laatste 250 strijders van de Syrische oppositie hebben de historische stad Homs verlaten. Het voormalige basiskamp van de opstandelingen is verworden tot een ruïne.

‘De stad is gezuiverd van terroristen,’ zo meldde de Syrische staatstelevisie donderdag.

Deal

De aftocht kwam na een deal met president Bashar al-Assad. Vanaf woensdag verlieten naar schatting 1.200 rebellen in bussen hun voormalige hoofdkwartier.

Daarmee is de oorlog in de stad na twee jaar voorbij. Journalisten melden dat Homs een spookstad is geworden. De stad ligt volledig in puin.

Symbolisch

De komende dagen zal het leger van Assad de stad intrekken om de stad vrij te maken van explosieven.

Het verlies van Homs is van symbolische waarde. De opstandelingen beschouwden de stad als hun ‘hoofdstad van de revolutie’. Maar na twee jaar vechten zijn veel rebellen moe van de oorlog. Ze vechten niet alleen tegen Assad maar ook tegen moslimfundamentalisten gelieerd aan Al-Qa’ida.

Maar in andere delen van het land gaat de strijd door. In Aleppo ontplofte donderdag een hotel waar militairen waren ondergebracht. De radicale groepering Islamitisch Front heeft die aanslag opgeëist.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.