buitenland

Nieuwe sancties Amerika tegen vertrouwelingen Poetin

28 april 2014Leestijd: 2 minuten

Het Witte Huis heeft maandag nieuwe sancties tegen Rusland bekendgemaakt. De zwarte lijst is met zeven hoge functionarissen van de regering van president Vladimir Poetin en zeventien bedrijven uitgebreid.

Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama maandag bekendgemaakt.

Vertrouwelingen

De zeven hoge regeringsfunctionarissen, onder wie twee personen uit de directe kring van Poetin, mogen de Verenigde Staten niet meer in en hun Amerikaanse tegoeden worden bevroren.

Onder de zeven gesanctioneerden is Igor Setsjin, de president van oliemaatschappij Rosneft en al jaren een van der persoonlijke adviseurs van Poetin. Aleksej Miller, de baas van Gazprom, ontspringt de dans voorlopig. Wel gestraft zijn vicepremier Dmitri Kozak, chef de cabinet Viatsjeslav Volodin en Aleksej Pusjkov, de voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van de Russische regering.

Bureaucratie

Amerika verstrekt ook geen exportvergunningen meer voor hoogwaardige technologische goederen die de Russische strijdkrachten zouden kunnen versterken. De ministeries van Buitenlandse zaken en Handel zullen vergunningen die voor de export naar Rusland van zulke goederen zijn gegeven, intrekken.

Daarnaast zijn de goeden bevroren van enkele banken, zoals de Sobinbank en van energiebedrijven. Als deze straffen niet werken, zijn volledige sectoren aan de beurt, zo verduidelijkte Obama.

EU

Ook de Europese Unie (EU) komt maandag met nieuwe sancties tegen Rusland. Op de Europese zwarte lijst staan de namen van vijftien Russische regeringsfunctionarissen waarvan de EU denkt dat ze de democratie in Oekraïne ondermijnen.

Op de Europese lijst staan geen vertrouwelingen van Poetin omdat hier geen consensus over zou bestaan en omdat dat juridisch lastig te bewerkstelligen zou zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.