Hamas en Fatah doen nieuwe poging tot verzoening

23 april 2014Leestijd: 1 minuut

De rivaliserende Palestijnse organisaties Fatah en Hamas hebben woensdag een vredesakkoord gesloten. Fatah en Hamas gaan met elkaar in gesprek om één Palestijnse regering te vormen.

Het vredesakkoord komt op een gevoelig moment. Israël en de Palestijnen moeten beslissen of het vredesoverleg tussen de twee doorgaat of niet.

Details

Sinds 2007 is het bestuur over de Palestijnse gebieden verdeeld: Fatah regeert op de Westelijke Jordaanoever, terwijl Hamas de scepter zwaait in de Gazastrook. Eerdere akkoorden werden niet uitgevoerd omdat de twee partijen het niet eens konden worden over de details.

Hamas en Fatah hebben dit keer afgesproken dat er binnen vijf weken een verenigd kabinet moet komen. Binnen zes maanden zullen er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Het akkoord tussen Hamas en Fatah zal door Israël niet goed worden ontvangen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei eerder dat de Palestijnse leider Mahmoud Abbas (Fatah) moet kiezen tussen vrede met Israël of met Hamas.

Obstakel

Hamas wordt door de Europese Unie en de Verenigde Staten gezien als terroristische organisatie. Een Palestijnse regering waaraan Hamas deelneemt, zou een nieuw obstakel vormen voor het vredesoverleg.

Hamas werd in 1987 opgericht. De terreurorganisatie betoogt de vernietiging van Israël en de oprichting van een islamitisch Palestina en Jordanië tot aan de Middellandse Zee. Dit terwijl Fatah zegt naar een tweestaten-oplossing te streven.