buitenland

Verenigde Staten sturen gevechtsvliegtuigen naar Polen

06 maart 2014Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Staten sturen twaalf F16’s en 300 militairen naar Polen. Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Warschau is de aanwezigheid van de gevechtsvliegtuigen bedoeld om bondgenoten ‘gerust te stellen’.

Het was al langer duidelijk dat de Verenigde Staten transportvliegtuigen naar Polen, buurland van Oekraïne, zouden sturen voor een oefening. Maar de Amerikanen beschouwen de crisis in Oekraïne als een ‘dramatische uitdaging voor onze veiligheid’, zegt de ambassadeur. Woensdag beloofden de Verenigde Staten om dezelfde reden ook al zes extra F15’s en een tankvliegtuig naar Litouwen te sturen.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag, net als eerder de Duitse bondskanselier Angela Merkel, in een toespraak gezegd dat hij het referendum over de toekomst van de Krim ‘onwettig’ acht.

Obama hoopt dat waarnemers uit het Westen en uit Rusland naar de Krim kunnen gaan om daar samen met de regering van Oekraïne tot een oplossing te komen voor het schiereiland. Het parlement van de Krim heeft zich eerder donderdag per decreet aangesloten bij Rusland.

Obama keurde donderdag Amerikaanse sancties tegen Rusland goed. Wie de ‘territoriale integriteit’ van Oekraïne bedreigt, komt de Verenigde Staten niet meer in, en Amerikaanse tegoeden kunnen worden bevroren.

Arrestatiebevel

De Amerikaanse maatregelen lijken erg op die van de Europese Unie (EU): EU-landen bevriezen de tegoeden van achttien voormalig hooggeplaatste Oekraïners. Ook heeft de EU belangrijke onderhandelingen met Rusland stopgezet.

De Oekraïense overgangsregering heeft inmiddels een internationaal arrestatiebevel voor oud-president Viktor Janoekovitsj, die in Rusland is, doen uitgaan. Interpol heeft laten weten het verzoek om zijn aanhouding te bekijken, de organisatie vaardigt namelijk geen bevel uit als het verzoek om politieke redenen is gedaan. Janoekovitsj wordt beschuldigd van machtsmisbruik en zelfs moord.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.