buitenland

Obama en Merkel werken aan plan voor Poetin en Krim-crisis

05 maart 2014Leestijd: 1 minuut

De Amerikaanse president Barack Obama werkt met de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan een plan om de crisis in Oekraïne op te lossen. Ze zouden de Russische president Vladimir Poetin een ‘uitweg’ uit de crisis willen bieden.

Obama en Merkel belden dinsdag een uur lang over een voorstel om gesprekken tussen het Kremlin en de interim-regering in Oekraïne op gang te brengen.

Waarnemers

De twee regeringsleiders denken dat te kunnen bereiken als Rusland zijn troepen op de Krim terugtrekt naar de eigen bases en het aantal troepen in Oekraïne terugbrengt naar elfduizend.

Bovendien moet de regering van Poetin internationale waarnemers toelaten die erop toezien dat de rechten van de aanwezige Russen op het schiereiland worden gerespecteerd.

G8

De Amerikaanse president zei ook dat de Verenigde Staten niet zullen meedoen aan de top van de G8 in het Russische Sotsji als Poetin zijn militairen niet terughaalt naar Rusland.

De president dreigde daar afgelopen weekeinde ook al mee als Rusland Oekraïne zou binnenvallen. Maar Poetin zei dinsdag dat hem dat niets uitmaakt.

Als de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden niet naar de top willen komen, dan moeten zij dat zelf weten, zei de Russische president tijdens een persconferentie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.