buitenland

Na Twitter doet Turkije ook YouTube in de ban

27 maart 2014Leestijd: 1 minuut

De Turkse autoriteiten hebben donderdag de videowebsite YouTube geblokkeerd. De directe aanleiding is een vermoedelijk uitgelekte opname waarop Turkse topfunctionarissen een mogelijke militaire actie in buurland Syrië bespreken.

Dat schrijft de Turkse krant Hürriyet.

Boosaardig

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt het lekken van de video een ‘boosaardige aanval’ op de nationale veiligheid van het land. Bovendien zou het filmpje zijn gemanipuleerd.

Diegenen die achter het publiceren van de beelden zitten, zullen de zwaarst mogelijke straffen krijgen, meldt het ministerie.

Uitroeien

Het is niet de eerste keer dat de Turkse regering overgaat tot het blokkeren van een medium. Eerder deze week besloot premier Recep Tayyip Erdogan dat Turken geen toegang meer mochten hebben tot Twitter, omdat er berichten op verschijnen die niet in het straatje van de regering zouden passen.

De premier wilde Twitter ‘uitroeien’: ‘Het kan me niet schelen wat de internationale gemeenschap zegt. Zij zullen de kracht van de Turkse republiek zien.’

Omzeilen

Zo’n tien miljoen Turken maken gebruik van het sociale medium. Velen wisten de blokkade echter te omzeilen. Een van hen was de Turkse president Abdullah Gül.

Hij meldde op Twitter dat ‘het afsluiten van sociale media platforms niet kan worden geaccepteerd’. De rechter haalde woensdag een streep door die blokkade.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.