buitenland

Onverwachte wisseling van kabinet in Egypte

24 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Het interim-kabinet van Egypte heeft maandag onverwachts zijn ontslag aangeboden aan interim-president Adly Mansour. Premier Hazem el-Beblawi gaf geen duidelijke reden voor de beslissing.

Het nu afgetreden tijdelijke kabinet werd aangesteld twee weken nadat voormalig president Mohammed Morsi werd afgezet. Behalve voormalig vice-secretaris-generaal van de Verenigde Naties el-Beblawi maakte onder meer generaal Abdel Fattah al-Sisi er deel van uit, hij was minister van Defensie.

Al-Sisi

De nieuwe premier zou Ibrahim Mahlab worden. Mahlab was al minister van Volkshuisvesting in het kabinet van al-Beblawi. Hij is een ingenieur en bouwondernemer die van de vorige militaire machthebber, Hosni Mubarak, een parlementszetel kreeg.

Van Al-Sisi, feitelijk de machthebber in Egypte, wordt algemeen aangenomen dat hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen later dit jaar. Ook hij heeft de steun van oud-president Mubarak.

Bronnen rondom het Egyptische kabinet hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat de terugtreding van de ministersploeg met zijn kandidaatstelling te maken heeft. Hij zou het beter vinden als hij geen minister was tijdens zijn kandidaatstelling, maar wil graag laten zien dat hij niet alleen handelt.

Als Al-Sisi daadwerkelijk president van Egypte wordt, dan is hij de zesde hoge officier die Egypte bestuurt sinds de militaire staatsgreep van 1952. Alleen Moslimbroeder Mohammed Morsi werd democratisch gekozen.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.