buitenland

Antihomowetten in Rusland? In deze landen is het pas erg

05 februari 2014Leestijd: 3 minuten

De Canadese schaatser Anastasia Bucsis voelt zich ‘moreel verplicht’ om over haar seksuele geaardheid te praten wanneer zij deelneemt aan de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Zij is ‘trots op haar homo-zijn’ en wil dat uitdragen.

Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

Eerder liet ook dweilorkest Kleintje Pils weten dat het ‘homoliederen‘ ten gehore zal brengen in Rusland, om op die manier te protesteren tegen de zogenoemde antihomowetten.

Maar wat wel eens wordt vergeten, is dat in andere landen buiten Europa veel harder wordt opgetreden tegen homoseksualiteit, in zeven gevallen zelfs bestraft met de doodstraf. Ook met dergelijke landen onderhoudt Nederland (uitstekende) relaties. Elsevier zet vier landen met een streng antihomobeleid op een rij.

1. Jemen

In het Arabische land is homoseksualiteit streng verboden. Sterker, het officiële standpunt is dat er helemaal geen homo’s zijn in Jemen. De wetten, die zijn gebaseerd op de sharia, voorzien in barbaarse straffen. Zo kunnen homo’s worden veroordeeld tot zweepslagen en de doodstraf.

Nederland ziet Jemen als een ‘partnerland‘ waarmee het een ‘duurzame ontwikkelingsrelatie’ onderhoudt. In de periode 2012-2015 wordt zo’n 20 miljoen euro aan hulpgelden overgemaakt.

2. Iran

Het komt in Iran geregeld voor dat homo’s worden opgehangen, omdat hun geaardheid en bijbehorend gedrag in strijd zou zijn met de islamitische wet. Seksuele gemeenschap tussen personen van hetzelfde geslacht is onder geen beding toegestaan. De voormalige president Mahmoud Ahmadinejad ontkende tijdens een vergadering van de Verenigde Naties dat in zijn land homo’s wonen.

Maar het strenge antihomobeleid weerhoudt een delegatie van Kamerleden er niet van om de islamitische republiek dit voorjaar te bezoeken. Rutte voerde onlangs een gesprek met president Hassan Rohani.

3. Nigeria

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan ondertekende in januari een wet die homoseksuele relaties strafbaar maakt. Overtreders riskeren een celstraf van veertien jaar. Ook lidmaatschap van een homorechtenbeweging is strafbaar. Intussen zijn al tientallen homo’s opgepakt.

Nederland is een van de grootste investeerders in Nigeria. Van een ontwikkelingsrelatie is niet echt sprake. Wel besteedde ons land vanuit het zogeheten Mensenrechtenfonds, een fonds dat initiatieven steunt die de mensenrechten in een land beschermen en de corruptie bestrijden, in 2012 zo’n 1,3 miljoen euro aan het Afrikaanse land.

4. Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten en andere landen in de Golfregio als Koeweit, Qatar, Saudi-Arabië en Oman kwamen in oktober vorig jaar in het nieuws omdat zij gezamenlijk een medisch onderzoek wilden opzetten om zo homoseksuelen te ‘detecteren’. De landen willen daarmee voorkomen dat homo’s hun grondgebied betreden.

De toenmalige koningin Beatrix, Willem-Alexander en Máxima legden in januari 2012 een staatsbezoek af aan de Verenigde Arabische Emiraten. Nadien ging het gezelschap naar Oman, alwaar Beatrix een uitstekende relatie onderhoudt met de sultan van de Golfstaat.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.