Egyptische legerleider Al-Sisi mag meedoen aan verkiezingen

27 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Generaal Abdel Fattah al-Sisi heeft toestemming gekregen van het Egyptische leger om zich verkiesbaar te stellen voor de presidentsverkiezingen later dit jaar. Naar verwachting zal hij zich deze week kandidaat stellen.

Een bron binnen de veiligheidsdiensten heeft dat maandag bekendgemaakt. Egypte kiest dit jaar eerst een president en daarna het parlement.

Eretitel

Eerder vandaag werd bekend dat Al-Sisi is bevorderd tot maarschalk, de hoogste rang in het Egyptische leger en een eretitel die zelden wordt verleend. Waarnemers zagen dit al als voorbode voor zijn kandidaatstelling.

Als Al-Sisi daadwerkelijk president van Egypte wordt, dan is hij de zesde hoge officier die Egypte bestuurt sinds de militaire staatsgreep van 1952. Het land kende sindsdien slechts één burgerpresident, de Moslimbroeder Mohammed Morsi die in juni werd afgezet door het leger.

Wanneer de verkiezingen zijn, moet nog worden bepaald. Waarschijnlijk zal dat binnen een half jaar zijn.

Grondwet

Een grote meerderheid van de Egyptenaren stemde deze maand voor de nieuwe grondwet, die het leger meer macht geeft. De grondwet verbiedt ook partijen met een religieuze grondslag, zoals de Moslimbroederschap.

Dat de grondwet werd aangenomen, was geen verrassing. De Moslimbroederschap had opgeroepen het referendum te boycotten.