buitenland

Egyptische grondwet aangenomen met ruime meerderheid

18 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Een grote meerderheid van de Egyptische bevolking heeft ingestemd met de nieuwe grondwet. Van de kiezers stemde 98,1 procent voor de nieuwe grondwet, die de macht van het leger versterkt.

Zo’n 53 miljoen Egyptenaren konden dinsdag en woensdag hun stem uitbrengen. Volgens de kiescommissie lag de opkomst rond de 38,6 procent.

Boycot

Ingewijden meldden eerder al dat de grondwet met een overweldigende meerderheid was aangenomen. Gedacht werd dat de opkomst hoger zou liggen, zo rond de 50 procent.

De uitslag is niet echt een verrassing. De Moslimbroederschap, tegenstander van de grondwet, heeft opgeroepen tot een boycot omdat het anders de coup tegen president Mohammed Morsi zou goedkeuren.

Behalve dat het leger met de nieuwe grondwet meer macht krijgt, worden ook partijen met een religieuze grondslag, zoals de Moslimbroederschap, verboden. De strijdkrachten zien de grondwet als belangrijke stap op weg naar democratie en stabiliteit.

Doden

Op de dagen dat Egyptenaren hun stem mochten uitbrengen, was het onrustig in het land. Voor- en tegenstanders van oud-president Morsi werden gewelddadig. Bij demonstraties zijn enkele doden gevallen.

Binnenkort zijn er nieuwe presidentsverkiezingen in Egypte. Het referendum heeft vermoedelijk de weg vrijgemaakt voor legerleider Sisi. Hij zou zich nu kunnen kandidaat stellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.