buitenland

Verrassende draai Iran: minister veroordeelt Holocaust

06 september 2013Leestijd: 2 minuten

De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif (Buitenlandse Zaken) heeft op Facebook een opmerkelijke uitspraak gedaan. Hij zegt dat zijn land de Holocaust veroordeelt, een groot contrast met eerdere uitspraken van oud-president Mahmoud Ahmadinejad.

‘Wij veroordelen het uitmoorden van joden door de nazi’s, net als de we de slachting van Palestijnen door de zionisten veroordelen,’ schrijft Javad Zarif op zijn Facebook-pagina.

Nieuwjaar

Donderdag twitterde Javad Zarif ook dat hij joden een gelukkig nieuwjaar wenst. ‘Happy Rosh Hashanah,’ twitterde de minister. ‘Dank u. Maar het nieuwe jaar zou veel fijner zijn als er een eind komt aan de Holocaust-ontkenning van Iran,’ schreef Christine Pelosi in een reactie.

Javad Zarif reageerde op zijn beurt dat Iran de Holocaust nooit heeft ontkent. ‘De man van wie werd gedacht dat hij de Holocaust ontkende, is nu weg. Gelukkig nieuwjaar,’ aldus Javad Zarif op Twitter. In een interview met een nieuwszender bevestigt hij zijn uitspraken.

‘Elk jaar wensen we christenen een gelukkig nieuwjaar,’ zegt Javad Zarif. ‘We hebben ook een joodse minderheid die wordt vertegenwoordigd in het parlement.’

Israël

De uitspraken van Javad Zarif zijn opmerkelijk omdat Iran onder Ahmadinejad de Holocaust ontkende en hij steeds provocerende opmerkingen maakte over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bovendien werd de staat Israël door Iran niet erkend.

Javad Zarif is ook zeer kritisch over Israël. Zo zegt hij dat ‘zionisten’ de Holocaust gebruiken om zichzelf in een slachtofferrol te plaatsen. Ook staat Javad Zarif niet toe dat zionisten Iran beschuldigen van antisemitisme

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.