buitenland

Meer aanvallen op koptische christenen in Egypte

15 augustus 2013Leestijd: 2 minuten

De Moslimbroederschap roept donderdag hun achterban en aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi op om opnieuw de straat op te gaan. Ondanks de noodtoestand die na het geweld op woensdag werd afgekondigd, zijn er door de organisatie demonstraties gepland.

Dat meldt de Arabische nieuwszender Al-Jazeera donderdag.

Dodental

Het officiële dodental in Egypte na het geweld van woensdag is opgelopen tot 525.  Meer dan 3.500 mensen raakten gewond. Dat blijkt uit berichten van het Egyptische ministerie van Gezondheidszorg.

Al-Jazeera spreekt echter van een hoger dodental. Volgens de nieuwszender zouden er nog zeker 250 lichamen in een moskee liggen. Die lichamen zouden door de autoriteiten niet zijn meegeteld. Het officiële dodental is gebaseerd op doden die in mortuaria en ziekenhuizen liggen.

Uitbreiding

Het geweld heeft zich inmiddels uitgebreid. Ook in de Egyptische badplaats Hurghada is in de nacht van woensdag op donderdag een dode gevallen. Het zou gaan om een aanhanger van de Moslimbroederschap.

Het geweld tussen het leger en aanhangers van de Moslimbroeders drong niet eerder door tot de kustplaatsen aan de Rode Zee. De regio is erg populair onder toeristen.

Er wordt ook steeds meer melding gemaakt van geweld tegen koptische christenen. In negen provincies zijn deze week tientallen kerken en andere bezittingen van christenen aangevallen. 26 kerken zouden zijn verwoest.

Maatregelen

In een poging om een einde aan het geweld te maken kwamen de Egyptische autoriteiten – naast de ingestelde noodtoestand –  vandaag met meer maatregelen. De enige grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook is tijdelijk gesloten. Ook hebben de autoriteiten het arrest van oud-president Morsi met dertig dagen verlengd.  Waar hij verblijft, is onduidelijk.

Oliemaatschappij Shell en bierbrouwer Heineken hebben hun bedrijfsvoering in Egypte aangepast. Heineken werkt met een minimale bezetting. Dat meldt een woordvoerder. Het bedrijf heeft werknemers die bij Caïro werken naar huis gestuurd. Shell heeft zijn kantoren gesloten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.