buitenland

Fort Hood-schutter ter dood veroordeeld

28 augustus 2013Leestijd: 1 minuut

Nidal Hassan, de Amerikaanse legerpsychiater die in november 2009 op de legerbasis Fort Hood in Texas dertien militairen doodschoot, is woensdag ter dood veroordeeld.

Als in de Verenigde Staten de doodstraf wordt opgelegd, wordt direct een beroepsprocedure in werking gesteld. Het kan tientallen jaren duren voordat die procedure volledig doorlopen is.

De laatste keer dat een soldaat in de Verenigde Staten werd geëxecuteerd, was in 1962. De president moet persoonlijk toestemming geven voor de voltrekking van de doodstraf bij een militair.

Irak

De militaire jury bevond de Fort Hood-schutter vrijdag al schuldig op alle punten: tientallen moorden en pogingen daartoe.

Hasan opende in 2009 in Texas het vuur op een groep militairen die op het punt stond te vertrekken naar Irak. Dertien soldaten kwamen om het leven en 31 militairen raakten gewond.

Hasan raakte zelf deels verlamd toen hij werd neergeschoten door agenten.

De in Amerika geboren Palestijn zou zijn geradicaliseerd na het overlijden van zijn ouders. De moslim wilde met zijn schietpartij Talibanstrijders en islamitische leiders beschermen tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan en Irak.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.