buitenland

Eerste kweekburger smaakt naar vlees, niet zo sappig

05 augustus 2013

De Nederlandse wetenschapper Mark Post presenteerde maandag in Londen de eerste hamburger van gekweekt rundvlees. De burger werd live gebakken en opgegeten door een testpanel.

De culinair journalist Josh Schonwald, vond dat de hamburger maar moeilijk te onderscheiden was van een normale hamburger. Onderzoekster Hanni Rützler verbaasde zich over de stevigheid van het vlees.

‘Er zit geen vet in, dus hij is niet zo sappig, maar het zit wel dicht bij vlees qua smaak. Ik mis wel zout en peper,’ voegde Rützler daar aan toe.

Duur

Het stukje vlees is gekweekt in een laboratorium in Maastricht en bestaat uit 20.000 minuscule stukjes weefsel. Er hangt wel een prijskaartje aan: het project is gefinancierd door mede-Google-oprichter Sergey Brin, die 700.000 euro investeerde in het project.

Mark Post laat in een reactie weten dat de consument, als de hamburger eenmaal in de winkel ligt, evenveel betaalt als voor een normale hamburger. In de toekomst is de gekweekte hamburger zelfs goedkoper, zo beweert de wetenschapper.

Veestapel

Post verwacht dat de veestapel over een paar jaar tot de verleden tijd behoort. ‘Over twintig jaar vragen we ons af hoe we zo barbaars konden zijn om dieren te slachten.’

Maar Michel Korthals, hoogleraar filosofie aan de Wageningen University, ziet dat niet gebeuren: ‘Voor de productie van melk zijn nog altijd runderen nodig.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.