buitenland

19 brandweermannen komen om bij blussen bosbrand Arizona

01 juli 2013

Negentien Amerikaanse brandweermannen uit een elitecorps zijn zondag gestorven bij het bestrijden van een bosbrand in de staat Arizona. De mannen, die een grote brand ten noordwesten van de stad Phoenix onder controle probeerden te krijgen, werden ingesloten door het vuur.

Het is het grootste aantal brandweermannen dat is omgekomen bij een bosbrand in de Verenigde Staten in minstens dertig jaar. De brand ontstond bij een blikseminslag op vrijdag en verspreidde zich door enorme hitte en wind in het gebied snel.

Hotshots

De negentien mannen waren zogeheten ‘hotshots‘, een elitecorps dat de weg vrijmaakt voor andere reddingswerkers. Met kettingzagen verwijderen ze bomen, bosjes en ander brandbaar materiaal uit de buurt van huizen en steden.

Normaal gesproken zorgen ze daarbij voor een ontsnappingsroute en een veilige zone met voldoende oppervlakte, maar de bosbrand verspreidde zich te snel om te kunnen ontsnappen. Ze probeerden zich nog in te graven, maar dat mocht niet baten.

Op Facebook is een herdenkingspagina voor de brandweermannen aangemaakt. Maandagochtend had die al 86.000 fans.

Hittegolf

Het zuiden van de Verenigde Staten kampt met extreme hitte. In Californië, Nevada en Arizona worden recordtemperaturen van in de veertig graden Celcius bereikt; in Death Valley werd zondag zelfs een temperatuur van 53 graden gemeten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.