buitenland

Amerika weet het nu zeker: Assad gebruikte chemische wapens

13 juni 2013

Het Witte Huis heeft geen twijfels meer: het regime van de Syrische president Bashar al-Assad heeft chemische wapens tegen eigen burgers ingezet. De oppositie kan daarom rekenen op extra steun uit Amerikaanse hoek.

Dat heeft het Witte Huis donderdag in een verklaring laten weten.

‘De veiligheidsdiensten schatten dat tussen de honderd en honderdvijftig mensen in Syrië zijn omgekomen door chemische wapens,’ is in de verklaring te lezen.

Sarin

Het Witte Huis weet nu zeker dat Assad het giftige gas Sarin tegen eigen burgers heeft ingezet. ‘Daarmee heeft hij internationale normen en waarden overschreden,’ luidt de verklaring. De oppositie moet daarom extra worden gesteund.

Amerika kan het dan zeker weten, in de rest van de wereld heerst er nog altijd grote onduidelijkheid over wie nou precies dat Sarin-gas gebruikt heeft.

Een VN-onderzoekscommissie liet vorige maand weten dat de rebellen chemische wapens hebben ingezet.

Wapenembargo

Toch besloot de Europes Unie onlangs om het wapenembargo voor Syrië niet langer te verlengen. Door wapens te leveren aan de rebellen hopen de Europese lidstaten de druk op Assad op te voeren.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is niet de grootste voorstander van de wapenleverantie aan de rebellen maar legt zich bij de beslissing neer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.