Nelson Mandela’s familie legt eerste verklaring af

07 december 2013Leestijd: 2 minuten

‘We hebben een groot man en een liefhebbend familielid verloren en we zullen hem heel erg missen’ heeft een woordvoerder namens de familie van Nelson Mandela laten weten. Het was de eerste officiële reactie van de familie van de donderdag op 95-jarige leeftijd overleden vrijheidsstrijder.

‘De steunpilaar van onze familie is er lichamelijk niet meer, maar zijn geest is nog steeds bij ons,’ zei Temba Templeton Matanzima namens de familie tegen journalisten.

De familie is overrompeld door alle steunbetuigingen na het overlijden van ‘Madiba’, waarvoor zij hartelijk bedankt. ‘Het laat zien dat hij niet alleen een inwoner van Zuid-Afrika was, maar ook een wereldburger.’

Herdenkingen

Het lichaam van Nelson Mandela wordt de komende dagen nogal vaak verplaatst. Maandag is er een rouwdienst in het Soccer City stadion in Johannesburg, de woonplaats van Mandela.

De kist met zijn lichaam zal woensdag, donderdag en vrijdag in processie worden vervoerd door de hoofdstad Pretoria. Overdag zal de kist in een openbaar gebouw staan, ’s nachts wordt Mandela overgebracht naar een mortuarium.

De staatsbegrafenis van Mandela zal volgende week zondag plaatshebben in Qunu, 650 kilometer ten zuiden van Pretoria. Bij de plechtigheid zullen veel wereldleiders aanwezig zijn, onder wie de Amerikaanse presidenten Barack Obama, George Bush junior en Bill Clinton.