buitenland

‘Kim Jong-un was dronken toen hij opdracht tot executies gaf’

24 december 2013Leestijd: 1 minuut

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zou ‘stomdronken’ zijn geweest toen hij opdracht gaf tot het executeren van twee naaste medewerkers van zijn oom. De 30-jarige dictator zou de twee in een dronken bui uit de weg hebben geruimd omdat zij twijfelden aan een van zijn orders.

Dat staat dinsdag in de Japanse krant Yomiuri Shimbun.

Beschonken

Kim Jong-un wilde een succesvol privaat bedrijf nationaliseren, maar de twee medewerkers van zijn oom twijfelden aan die beslissing. Zij wilden het eerst met de directeur van het bedrijf overleggen.

Dat schoot de Noord-Koreaanse leider in het verkeerde keelgat. Eind november liet hij ze doodschieten. Die beslissing nam hij volgens getuigen in beschonken toestand.

Zuid-Korea

Getuigen zouden zo zijn geschrokken van de executie van de twee dat zij hierover belden met vrienden in het buitenland. Deze gesprekken zijn door de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten afgeluisterd. De gesprekken zijn vervolgens gelekt aan de Japanse krant.

Kim Jong-un liet eerder deze maand ook zijn oom Jang Song-thaek executeren. De jonge leider zei dat zijn oom zich schuldig had gemaakt aan corruptie en verraad.

Onafhankelijk

De executie is opmerkelijk omdat Jang Song-thaek werd gezien als een machtige man in Noord-Korea. Hij zou zijn neefje hebben begeleid voor hij het leiderschap op zich nam, na het overlijden van Kim Jong-il.

Experts zeggen dat Kim Jong-un met de executie van Jang Song-thaek zijn onafhankelijkheid wil laten zien en wil aantonen dat hij de enige baas is in Noord-Korea.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.