buitenland

Kim Jong-un laat ‘machtige’ oom executeren

12 december 2013Leestijd: 1 minuut

Noord-Korea heeft de eens zo machtige oom van leider Kim Jong-un geëxecuteerd. Jang Song-thaek werd beschuldigd van verraad en corruptie.

Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA donderdag bekendgemaakt. Thaek is eerder deze week tijdens een bijeenkomst van de communistische partij meegenomen door militairen.

Vrouwen

Volgens het persbureau heeft Jang Song-thaek zich schuldig gemaakt aan samenzwering tegen de staat en economisch wanbeleid. Ook zou hij relaties hebben gehad met meer vrouwen tegelijk en zou hij drugs hebben gebruikt.

KCNA meldt dat de oom van Kim Jong-un direct is geëxecuteerd na een militair proces eerder vandaag.

Leiderschap

De executie is opmerkelijk omdat Jang Song-thaek werd gezien als een machtige man in Noord-Korea. Hij zou zijn neefje hebben begeleid voor hij het leiderschap op zich nam, na het overlijden van Kim Jong-il.

Experts zeggen dat Kim Jong-un met de executie van Jang Song-thaek zijn onafhankelijkheid wil laten zien en wil aantonen dat hij de enige baas is in Noord-Korea.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.