Assad bedankt paus Franciscus voor oproep tot vrede

29 december 2013Leestijd: 2 minuten

De Syrische president Bashar al-Assad heeft paus Franciscus bedankt voor diens herhaaldelijke oproep om een einde te maken aan de burgeroorlog in Syrië. Een Syrische regeringsdelegatie bezorgde zaterdag een brief in Vaticaanstad.

Dat meldt het Syrische persbureau Sana.

Terroristen

In de brief spreekt Assad zijn dank uit voor de uitspraken van de kerkvader over Syrië. Volgens Assad heeft Franciscus gezegd dat de crisis in Syrië door ‘nationale dialoog’ moet worden bezworen ‘zonder buitenlandse inmenging’.

Assad zegt in de brief bereid te zijn om bij de vredesbesprekingen eind januari in Genève er alles aan te doen om tot een vreedzame oplossing te komen. Hij zei daarbij dat het essentieel is dat de ‘terroristen’ hun geweld beëindigen. En omringende landen moeten volgens Assad stoppen met het financieel en militair ondersteunen van deze terreurgroeperingen.

Soennieten

De overwegend soennitische rebellen krijgen steun van andere soennieten uit het buitenland. Zij willen de Alevitische minderheid van president Assad uit de weg ruimen.

Staatssecretaris van de Heilige Stoel, Pietro Parolin, liet weten dat de paus de situatie in Syrië op de voet volgt en hoopt dat er spoedig een vreedzame oplossing komt.

Christenen

De toenadering tussen het Syrische regime en het Vaticaan is belangrijk vanwege de grote groep christenen in Syrië. Er wonen ongeveer evenveel christenen als alevieten in het land dat beschouwd wordt als de bakermat van het christendom.

Christenen konden onder Assad dan ook in betrekkelijke vrijheid leven. Gevreesd wordt dat aan deze vrijheid een einde komt als de soennitische meerderheid aan de macht komt.