Chaos in Rome op dag van stemming politiek lot Berlusconi

27 november 2013Leestijd: 2 minuten

Het toch al vrij hectische Rome is op de dag van de stemming over het politieke lot van Silvio Berlusconi veranderd in een grote chaos. Door de hele stad protesteren aanhangers van Berlusconi tegen de politieke en juridische veroordeling van hun leider.

‘Arresteer ons allemaal dan maar’, ‘staatsgreep’ en ‘de wet is NIET gelijk voor iedereen’, zijn enkele teksten op spandoeken van Berlusconi-aanhangers die met duizenden tegelijk naar de hoofdstad zijn getrokken.

Steunbetuigingen

Volgens de actievoerders heeft de gemeente Rome er alles aan gedaan om ze uit de stad te weren. ‘Ze dwongen onze bussen te stoppen buiten de stad bij Cinecittà. Vervolgens bleken de kaartautomaten voor de metro opeens allen buiten gebruik te zijn,’ klagen de actievoerders.

Toch is het velen intussen gelukt om de binnenstad te bereiken. Met vlaggen van Berlusconi’s nieuwe partij Forza Italia in de hand schreeuwen duizenden mensen steunbetuigingen buiten Palazzo Grazioli, de Romeinse woning van Berlusconi. Hier zal hij het publiek toespreken op het moment dat in de Senaat de stemming over zijn lot zal beginnen.

Stemming

Intussen zijn enkele honderden meters verderop in de Senaat de stemverklaringen van de Senaatsfracties begonnen. Om 17.00 uur zullen de senatoren hoofdelijk stemmen over de ‘Decadenza’, de schorsing van Berlusconi als senator.

Naar verwachting zal de voormalige premier door zijn collega’s de Senaat uit worden gestemd. Hiermee verliest hij zijn onschendbaarheid en wordt zijn veroordeling in de zaak-Mediaset definitief. Dit betekent dat Berlusconi naast een sociale werkstraf van een jaar ook twee jaar geen publieke functie meer uit zal mogen oefenen.

Historisch

Voor veel Italianen is dat een historisch moment. De flamboyante multimiljardair, die vier maal premier van het land was, heeft zich moeten verdedigen in meer dan dertig strafzaken voor onder meer banden met de maffia, corruptie, omkopen van rechters en betaalde seks met een minderjarige. Maar tot nu toe heeft hij voor al die zaken nooit een straf uitgezeten.

Berlusconi zelf zal niet bij de stemming aanwezig zijn. Hij blijft in zijn Palazzo Grazioli. Zijn senatoren zijn er wel. Ze zijn allen in het zwart gekleed.

Volg Servaas van der Laan op Twitter