Rusland besluit aanklacht piraterij Greenpeace-schip in te trekken

23 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

Rusland laat de aanklacht wegens piraterij tegen de opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise vallen. De handelingen van de Greenpeace-bemanning wordt niet meer aangemerkt als piraterij, maar als vandalisme.

Dat meldt het Russische persbureau Interfax woensdag op basis van een Russische onderzoekscommissie die de zaak onderzocht.

Soepeler

Wat de gevolgen zijn van de nieuwe aanklacht ‘vandalisme’ voor de vastzittende opvarenden is nog niet helemaal duidelijk. Het besluit lijkt goed nieuws te zijn voor de opvarenden, meldt  het Russische persbureau Ria Novosti. De aanklagers zouden zich mogelijkerwijs soepeler kunnen opstellen.

Desondanks riskeren de Greenpeace-leden nog altijd maximaal zeven jaar celstraf, schrijft de Russische website Lenta.ru. Op piraterij staat in Rusland een maximale celstraf van vijftien jaar.

Tribunaal

Er verandert niets aan het ingediende verzoek aan het Zeerechttribunaal, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond weten. De Nederlandse regering besloot maandag naar het tribunaal in Hamburg te stappen, om de vrijlating van de dertig bemanningsleden, waaronder twee Nederlanders, te eisen.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei eerder de procedure pas te beëindigen als het schip en de bemanningsleden daadwerkelijk zijn vrijgelaten.

De Arctic Sunrise werd in september na een actie bij een boorplatform bij Nova Zembla geënterd door de Russische autoriteiten. Het schip is daarna overgebracht naar de stad Moermansk, gelegen in het noordwesten van Rusland.