Hof verlaagt verbod publieke functie Berlusconi naar twee jaar

19 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Het Italiaanse gerechtshof in Milaan heeft het verbod op het uitoefenen van een publieke functie voor oud-premier Silvio Berlusconi verlaagd van vier naar twee jaar. Het Hof van Cassatie had in augustus om herziening van de duur van de straf gevraagd

Het Hof in Milaan heeft het definitieve arrest zaterdag bekendgemaakt.

Gevangenisstraf

Het tweejarig verbod op publieke functie komt bij de vier jaar gevangenisstraf die in augustus al door het Hof van Cassatie definitief was gemaakt.

Van die vier jaar zal Berlusconi er door een gratieregeling maar één hoeven uit te zitten. Hij zal een jaar sociaal werk gaan doen, liet zijn advocaat eerder deze maand weten.

Onschendbaar

Tegen het verbod op publieke functie kan Berlusconi nog in beroep gaan bij het Hof van Cassatie. Zijn advocaat Niccolò Ghedini heeft aangegeven dit ook te zullen doen.

De straffen kunnen definitief worden uitgevoerd wanneer Berlusconi zijn zetel als senator kwijtraakt. Een Senaatscommissie heeft hiertoe eerder deze maand besloten, maar via een geheime stemming kan die beslissing nog ongedaan worden gemaakt. Burgeracties in Italië proberen met handtekeningenacties die geheime stemming te voorkomen.

Volg Servaas van der Laan op Twitter