Gerry van der List

Door islam vervolgde christenen verdienen veel meer steun

29 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Frankrijk biedt aan moorddadig ISIS ontvluchte christenen asiel aan. Het is onmogelijk om alle slachtoffers van de islam onderdak te bieden. Maar het trieste lot van christenen zou zeker extra aandacht moeten krijgen.

Wie van academische deskundigen heeft opgestoken dat islam is afgeleid van het Arabische woord voor ‘vrede’, heeft veel moeite de wereld te begrijpen.

Kijk naar ISIS. Dit is een moordzuchtige islamitische bende die andersdenkenden systematisch vervolgt en elimineert. En dan te bedenken dat in Nederland demonstraties worden gehouden met steunbetuigingen voor deze religieuze terroristen.

Doodsbang

Tot de slachtoffers van ISIS behoren christenen, die al lang wereldwijd, van Pakistan tot Indonesië, van Iran tot Nigeria, onder islamitisch vuur liggen.

Zij ontvluchten nu doodsbang Mosul in Noord-Irak, waar bekering tot de islam zo ongeveer de enige mogelijkheid is om aan de kogel te ontkomen.

Veronachtzaamd

Frankrijk ziet de ernst van de situatie in en heeft de met de dood bedreigde Iraakse christenen asiel aangeboden.

Een mooi gebaar, dat getuigt van een besef van de, al te vaak veronachtzaamde, problemen van christenen in islamitische landen.

Beschaving

Een probleem is dat westerse landen niet alle slachtoffers van de islam onderdak kunnen bieden. Het zijn er gewoon te veel. Joden, homo’s, vrouwen, ongelovigen: de lijst is lang.

Toch verdienen zeker de aanhangers van de godsdienst waarop de westerse beschaving is gebouwd, extra steun. Nederland spreekt in zijn buitenlands beleid graag zijn zorg uit over de positie van LHBT. Dat zijn: lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. Nu zal een biseksuele Irakees het vast moeilijk hebben, maar meer aandacht voor christenen zou het door het christendom gevormde Nederland niet misstaan.

Kortzichtig

Pieter Omtzigt heeft al vaak gewezen op het probleem, maar het CDA-Kamerlid staat vrij alleen. Hij krijgt in elk geval geen bijval van de minister van Buitenlandse Zaken.

Frans Timmermans liet onlangs weten een onderzoek naar christenvervolging in het Midden-Oosten overbodig te vinden. De christenen in Irak hebben het volgens de PvdA-bewindsman misschien ‘niet gemakkelijk’, maar ‘hun rechten zijn grondwettelijk beschermd’. Opmerkelijk dat een nu alom bejubelde minister zo kortzichtig kan zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.