Fred Sengers

Media plaatsen Xi Jinping onterecht in de schaduw van Obama

27 maart 2014Leestijd: 3 minuten

Afgelopen weekend bracht voor het eerst een Chinees staatshoofd een bezoek aan Nederland. Een historische gebeurtenis, maar de media hadden vrijwel uitsluitend oog voor Barack Obama.

Als ik maandag om even voor negen uur inschakel op de NOS, is de live-uitzending in volle gang. Rik schakelt naar Tanja bij de Polderbaan. Tanja kan bevestigen dat het blauwwitte toestel dat net is geland de Air Force One is.

Iedereen die weleens een plaatje van de presidentiële Boeing 747 heeft gegoogled had het kunnen weten, maar nu weten we het tenminste zeker.

De verslaggever op het Museumplein is er ook helemaal klaar voor. Bij de eerste de beste gekleurde persoon die in beeld verschijnt, roept hij: ‘Daar is hij. Daar is president Obama.’

Oplettende kijkers zagen allang dat dit staflid uit een legergroene Blackhawk is gestapt, niet uit de groen-witte Marine One waarin Obama vanaf Schiphol is vertrokken.

Explosievenhonden

Het is de vijfde keer dat een Amerikaanse president naar Nederland komt: George H. Bush, Bill Clinton en George W. Bush (twee keer) gingen Obama voor. De opwinding over het bezoek van een Amerikaanse president zegt veel over hoe Nederland naar de wereld van nu kijkt.

Voor een deel is het natuurlijk image building. De Air Force One, The Beast, de enorme veiligheidsmaatregelen die blijkbaar nodig zijn om de leider van de vrije wereld te ontvangen. Ik woon 200 meter van de snelweg waar Obama twee keer overheen zoeft, en al weken snuffelen explosievenhonden rond ons huis.

Struiken en bomen werden gekapt. Toen ik maandag door mijn straat liep werd ik door een agente – sigaret in de hand – tegengehouden. Obama komt!

434 miljard euro

Intussen voltrok zich in betrekkelijke stilte een werkelijk historisch bezoek. Voor het eerst bezocht een Chinees staatshoofd ons land. Xi Jinping combineerde zijn bezoek aan de Nuclear Security Summit met een officieel staatsbezoek.

Het blijft opmerkelijk hoe groot het verschil in aandacht voor beide bezoeken is. China is de tweede economie ter wereld, na de Verenigde Staten. Voor de Europese Unie is China de belangrijkste handelspartner.

We handelen jaarlijks voor 434 miljard euro met China. Andersom is de Europese Unie voor China een grotere handelspartner dan de Verenigde Staten.

Ook als je naar de prognoses kijkt, is China belangrijker voor ons dan Amerika. Zoals het er nu uitziet, zal China Amerika de komende jaren op verschillende fronten voorbijstreven. Dankzij zijn enorme thuismarkt is China hard op weg de grootste automarkt ter wereld te worden, de grootste luchtvaartmarkt, de grootste markt voor bioscoopfilms, mobieltjes, et cetera.

Air China

Wie denkt dat China alleen goedkope rommel produceert, moet zich nog eens goed informeren. China exporteert steeds meer hightechproducten, defensiematerieel, hogesnelheidstreinen, communicatiesystemen en zelfs kerncentrales.

Nergens ter wereld wordt zo veel geld in duurzame energie en research & development gestoken als in China.

Misschien verdiende het bezoek van Xi wat meer aandacht, al vliegt hij met een toestel van Air China en brengt hij meer zakenlieden dan beveiligers met zich mee.

Iedere Atlantische denker die mij niet gelooft, raad ik aan te lezen wat de regering van Obama zegt over de veranderende verhoudingen in de wereld.

De vorige minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, noemde dit tijdsgewricht America’s Pacific Century. ‘De toekomst van de wereld wordt beslist in Azië,’ schreef ze in een groot opiniestuk. En Obama zelf noemde Azië in 2011 de topprioriteit van zijn regeringschap. Dat is nog eens andere taal dan ‘truly gezellig‘.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.