Robbert de Witt

Verenigde Naties halen uit naar Vaticaan, maar negeren eigen wandaden

14 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Naties (VN) zijn kritisch over het Vaticaan, maar doen nauwelijks wat aan de eigen tekortkomingen. Blauwhelmen die misstappen begaan, worden zelden gestraft.

Wel de splinter in andermans oog zien, maar niet de balk in het eigen oog. Zo zou je het Verenigde Naties-rapport over het Vaticaan kunnen zien.

Volgens de Commissie voor de Rechten van het Kind heeft de Rooms-Katholieke Kerk stelselmatig verzwegen dat er tienduizenden kinderen zijn misbruikt door priesters en moet hierover eindelijk volledige openheid komen.

Wandaden

Daar zullen weinigen het mee oneens zijn. Maar juist de VN hebben zelf een lelijke splinter in hun oog. Al jaren duiken overal ter wereld – van Bosnië, Congo en Mali tot Haïti – verhalen op van blauwhelmen die zich schuldig maken aan seksuele wandaden tegenover vrouwen en minderjarigen, die zij zouden moeten beschermen.

Over individuele zaken zwijgen de VN. Straffen volgen zelden, want die worden overgelaten aan het land dat de soldaten heeft uitgezonden.

Genitale verminking

Er wordt wel vaker weggekeken bij de VN. Vorige week bleken wereldwijd veel meer vrouwen het slachtoffer te zijn van genitale verminking dan de VN altijd schreven in hun rapporten.

De VN zouden moslimlanden liever buiten beschouwing laten, en dus bleef dit een ‘Afrikaans probleem’. De jarenlang geuite bezweringen dat besnijdenis niets heeft te maken met de islam, blijken gebaseerd op selectief onderzoek.

Preek

Intussen wordt het Vaticaan ook nog eens een achterhaalde visie op abortus, euthanasie en homoseksualiteit verweten.

In plaats van een preek af te steken, zouden VN-rapporteurs wellicht aan het bijbelse advies kunnen denken: ‘Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.