René van Rijckevorsel

Homofobe Ugandese president ligt niet wakker van softe westerse sancties

25 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De westerse maatregelen tegen Uganda, waar een anti-homowet werd ingevoerd, omvatten helaas weinig meer dan symboolpolitiek.
President Museveni ligt niet wakker van de sancties: hij werd ooit nota bene op een voetstuk geplaatst door het Westen.

In de jaren negentig belichaamde hij de Afrikaanse droom van het Westen. De Ugandese president Yoweri Museveni was de kopman van een peloton nieuwe Afrikaanse leiders die het continent een ander aanzien zouden geven.

Niet alleen Nederland, vaak naïef, toonde geloof in hem en maakte vele honderden miljoenen euro’s over. Ook de Amerikaanse president Bill Clinton plaatste Museveni op een voetstuk.

Oud en koppig

Twintig jaar later trekt Museveni zich van niks en niemand nog iets aan – gedrag dat je vaker ziet als presidenten lang aan de macht zijn, zeker in Afrika. De nieuwe leider van toen is een oude, koppige autocraat geworden.

Ondanks waarschuwingen om het niet te doen, bekrachtigde Museveni gisteren een anti-homowet, die eerder was aangenomen door het parlement. Homoseksualiteit was al verboden in het land dat Winston Churchill ooit de ‘parel van Afrika’ noemde, maar wordt voortaan zwaarder bestraft. Het is nu ook strafbaar als Ugandezen positief praten over homo’s en ze niet aangeven bij de politie.

Dollars

Homoseksualiteit, aldus Museveni, is ‘sociaal imperialisme’. Het is de echo van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe, ook ooit donor darling, die eind jaren negentig zei dat homo’s ‘lager zijn dan honden en varkens’. Voor Mugabe was deze opmerking de opmaat tot zijn totale waanzin.

Gisteren heeft Nederland 7 miljoen euro steun aan de Ugandese justitiesector opgeschort. Prima, al is het vooral symboolpolitiek. Want het is slechts een deel van wat er jaarlijks aan belastinggeld naar Uganda gaat.

Erger is nog dat het Museveni niets zal uitmaken. Zolang de Amerikanen hem nodig hebben in hun strijd tegen terreurgroepen in de landen rondom Uganda, weet hij zich verzekers van voldoende dollars en kan hij homo’s vervolgen zoveel hij wil.

Volg @Rijckevorsel op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.