Het Midden-Oostenbeleid van Barack Obama is totaal mislukt

17 juli 2013Leestijd: 4 minuten

Barack Obama stond tot voor kort te boek als vriend van de Moslimbroeders. Wil Amerika dat Mohammed Morsi een burgeroorlog ontketent in Egypte? Wat hebben de Amerikanen überhaupt met islamisten?

Het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten is een grote mislukking geworden. Tussen de zandstormen zie ik een wankelende Amerikaanse vlag. Egypte is het symbool geworden van het faillissement van Barack Obama’s islambeleid.

Terwijl president Obama juist in Caïro, kort na zijn aanstelling, zijn islambeleid aankondigde. Daar hield hij een toespraak over hoe fantastisch en vredelievend de islam is.

Met een bizarre toespraak, waarin hij ook het dragen van een hoofddoek verdedigde, startte Obama zijn islamavontuur. In Caïro vroeg Obama de Europese landen om de hoofddoek niet te verbieden. Eerbied voor de islam is onder Obama beleid geworden.

Turkse model

Obama was blij met de verkiezingen in Egypte, waar Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroeders, uiteindelijk won. Obama zag een uitweg voor islamitische landen, namelijk het Turkse model waarbij de fundamentalisten niet via geweld maar via de stembus aan de macht zouden kunnen komen.

En daarna? Gaan ze zich als democraten gedragen? Nemen ze de rechten van vrouwen en andersdenkenden in acht?

In de Sinaïwoestijn wordt hevig gevochten, maar dat hoort u niet in de westerse media. En weet u waarom? Omdat de Palestijnen, het lievelingsvolk van de westerse media, daar aan het moorden en plunderen zijn geslagen.

Fascisten

Een paar dagen geleden schoten ze een raket af op een bus waarin Egyptische arbeiders zaten. Er vielen ministens drie doden. Deze Palestijnse ‘vrijheidsstrijders’ zijn aanhangers van de afgezette president Morsi.

Het zijn Hamas-strijders die nu boos zijn op de Egyptische autoriteiten. Hoe kwamen deze moordenaars Egypte binnen? President Morsi opende de grenzen voor deze ‘vrijheidsstrijders’, oftewel islamitische fascisten.

De Palestijnse terroristen zijn een kankergezwel aan het worden in de hele regio – hoe minder Palestijns tuig in het Midden-Oosten, hoe vrediger de toekomst van het Midden-Oosten zal zijn.

Uitroken

Dit soort mensen zou uiteindelijk Morsi’s leger moeten vormen dat het nationale leger van Egypte moest gaan terugdringen. En dat begreep ook het Egyptische leger.

Nu bedreigt de leider van Moslimbroeders het Egyptische leger met de oprichting van een Vrij Egyptisch Leger. Succes mannen: één-voor-één zullen ze jullie uitroken. Egypte is geen Syrië.

President Obama stond tot voor kort te boek als vriend van de Moslimbroeders. Dat was ook niet echt een onzinnige voorstelling van zaken. In Syrië en Libië hebben de Amerikanen wel goede contacten met Moslimbroeders.

Echte vrienden

En wat Egypte betreft, hebben ze nooit oud-president Morsi gekritiseerd. Morsi mocht van Amerikanen gewoon zijn gang gaan. Ook was Amerika volstrekt passief toen de alliantie van Hamas, Moslimbroeders en Erdogan was tot stand gekomen. Erdogan organiseerde in Ankara een grote bijeenkomst waar de echte vrienden van hem en zijn partij voor de eerste keer bijeen mochten komen. President Obama zweeg over deze nieuwe en gevaarlijke alliantie.

De regering Obama is meester in het zwijgen, terwijl de Amerikaanse regering behoort te praten en standpunten moet innemen.

Reactie

Pas drie dagen na de gebeurtenissen in Egypte en het afzetten van president Morsi kwam Amerika met een officiële reactie bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken John Kerry: ‘The United States is deeply troubled by the violence across Egypt. We strongly condemn any and all incitement to violence or attempts to divide and provoke, rather than unite, all Egyptians. The United States strongly condemns the violence by all parties and urges calm.’

Wat zegt de supermacht Amerika? Niets. Maar Kerry was plotseling erg bezorgd om het imago van Amerika in het Midden-Oosten.

Teleurgesteld

Daar wonen niet alleen baardmannen, maar ook seculiere, verlichte mensen die erg teleurgesteld zijn in Amerika.

Daarom sprak Kerry ook over de contacten tussen de Amerikaanse regering en de Moslimbroederschap: ‘At the same time, we firmly reject the unfounded and false claims by some in Egypt that the United States supports the Egyptian Muslim Brotherhood or any specific Egyptian political party or movement. The United States has always been and remains committed to the democratic process, not to any party or personality. We want Egyptians to make their democracy work for the good of all Egyptians.’

Mislukking

En nu zeggen de Moslimbroeders dat Amerika de staatsgreep van militairen tegen het regime van Morsi heeft gesteund. En weer komt Kerry met een verklaring dat ze dat niet hebben gedaan: Amerika heeft deze staatsgreep niet gesteund.

Dat is precies wat ik bedoel met de mislukking van het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten.

Het is de vraag of Amerika onder Obama überhaupt een consistent beleid heeft kunnen voeren in het Midden-Oosten. Nu eist Kerry de vrijlating van Morsi. Waarom? Wat heeft Amerika met Morsi? Wil Amerika dat Morsi in staat wordt gesteld om in Egypte een burgeroorlog te ontketenen?

De regering van president Obama is in staat van verwarring.