Rik Kuethe

Tweede termijn biedt president Barack Obama nieuwe kansen

21 januari 2013Leestijd: 2 minuten

Critici verwachten dat Barack Obama in zijn tweede termijn als president vleugellam zal zijn. Of hij een ‘lame duck’ wordt, hangt af van de tussentijdse verkiezingen in 2014.

Barack Obama wordt vandaag op de trappen van het Capitool in Washington voor de tweede maal publiekelijk ingezworen als president van de Verenigde Staten.

Doordat de grondwet voorschrijft dat deze ceremonie op 20 januari moet worden voltrokken en de plechtigheid om religieuze redenen nooit op een zondag wordt gehouden, heeft Obama gisteren tijdens een intieme bijeenkomst in het Witte Huis de ambtseed voor de tweede maal afgelegd tegenover opperrechter John Roberts.

Stuntelig

Vier jaar geleden vergiste Roberts zich bij het voorlezen van de tekst en raakte Obama van de wijs. Het ging bijna even stuntelig als bij de eedaflegging door het kabinet-Rutte II.

Obama is de eerste president sinds Dwight Eisenhower die tot twee keer toe met meer dan 51 procent van de stemmen is verkozen en zijn populariteitscijfers liggen momenteel relatief hoog. Hem is de afgang van een presidentschap dat slechts vier jaar duurde (Jimmy Carter, George H.W. Bush) bespaard gebleven.

Vleugellam

Dezer dagen lees je geregeld dat een president in zijn tweede termijn een lame duck, een vleugellam eendje zou zijn: een politicus die niet veel meer voor elkaar krijgt omdat de grondwet een derde termijn uitsluit.

Op deze bepaling valt in democratisch opzicht trouwens veel af te dingen. Bill Clinton had gemakkelijk een derde keer verkozen kunnen worden.

Avifauna

Dat Obama de komende vier jaar als een mank eendje door de avifauna van de Amerikaanse politiek zal strompelen, is allerminst zeker. Dat hangt bijvoorbeeld af van de tussentijdse verkiezingen voor het Congres in 2014.

En als hij voor een ingrijpende herziening van de immigratiewetgeving een deel van de Republikeinen – en die hebben op dit gebied uiteenlopende belangen – meekrijgt, heeft hij wellicht toch meer weg van de Amerikaanse adelaar dan van een eend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.