buitenland

Zo laat Hongarije migranten verder reizen naar Oostenrijk

12 september 2015Leestijd: 3 minuten

De Hongaarse regering zegt de Europese asielregels uit te voeren. Maar tegelijkertijd laat het land duizenden migranten per dag verder reizen richting Oostenrijk en Duitsland. Bij gebrek aan treinverkeer komen ze te voet Oostenrijk binnen.

Terwijl Hongarije er aan de ene kant alles aan doet om irreguliere migranten buiten de landsgrenzen te houden, laat het aan de andere kant duizenden migranten verdergaan richting Oostenrijk en Duitsland.

Regels

Met metershoge hekken en inzet van militairen probeert de Hongaarse regering de duizenden vreemdelingen buiten te houden. Wie toch binnen weet te dringen, moet zich registreren. Vrijwel niemand is van plan in Hongarije te blijven, iedereen wil naar Duitsland.

Maar de Hongaarse premier Victor Orbán zegt niets anders te kunnen dan de asielzoekers te registreren en hun asielaanvraag in behandeling te nemen. Dit schrijven Europese regels immers voor. Migranten die zich hier tegen verzetten, zullen vanaf volgende week worden gearresteerd, dreigde Orban vrijdag.

Maar als de migranten eenmaal zijn geregistreerd, dan lijkt de weg naar de rest van Europa plotseling toch open te liggen. De Hongaarse politie zet de migranten zelfs eigenhandig de grens met Oostenrijk over.

Lopend

Op het treinstationnetje van Hegyeshalom in het noordwesten van Hongarije, vlakbij de grens met Oostenrijk arriveert sinds donderdag ieder half uur een trein met ongeveer tweehonderd migranten. De treinen zijn afkomstig uit de opvanglocaties in Budapest, Debrecen of Bicske.

Omdat Oostenrijk het treinverkeer vanuit Hongarije heeft stilgelegd, eindigt de treinreis in Hegyeshalom. Van het station lopen de migranten in een stoet onder politiebegeleiding de grens over naar het Oostenrijkse plaatsje Nickelsdorf dat vijf kilometer verderop ligt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bussen

In het Oostenrijkse grensplaatsje kunnen de migranten terecht in een tentenkamp dat vorige week is gebouwd, maar de meesten willen direct door naar Wenen. ‘Niemand blijft hier langer dan een dag,’ zegt een politieagente bij het kamp.

‘Al deze mensen willen zo snel mogelijk door naar Duitsland. Je kunt er niet tegen optreden, ze laten zich door niemand tegenhouden.’ Vanuit Nickelsdorf zijn er bussen die de reizigers naar Wenen brengen. Maar er is lang niet voor iedereen plek in de bus.

Veel jonge mannen besluiten om de reis naar Wenen (66 kilometer) te voet af te leggen. Verbaasd zien bewoners in het gebied hoe duizenden reizigers dwars door de landerijen richting de hoofdstad trekken. Sommigen hebben geluk en krijgen een spontane lift met de auto.

Maar in Wenen eindigt de reis voor de meesten niet . ‘Duitsland het paradijs,’ zegt Garo, een Syrische vrijwilliger uit Aleppo die voor het Rode Kruis werkzaam is in een tijdelijke opvanglocatie in een oud gebouw van het Weense ministerie van Financiën. ‘Ze denken dat in Duitsland het geld in de straten voor het oprapen ligt. Bovendien weten ze door de uitspraken van Angela Merkel dat ze welkom zijn.’

Zelf koos hij er vijf maanden geleden voor om in Wenen te blijven. ‘Ik koos niet voor het geld, maar voor de schoonheid van deze stad.’

Liefde

Garo slaagt er niet in om zijn liefde voor Wenen over te brengen op zijn landgenoten die in de opvanglocatie verblijven. Als in de ochtend touringcars voor komen rijden om de migranten naar het West Bahnhof van Wenen te rijden, stapt iedereen in.

Van daar vertrekken de treinen naar Duitsland. Garo en zijn collega’s haasten zich om de rommel op te ruimen die de nachtelijke bezoekers hebben achtergelaten. Over een paar uur komen de volgende touringcars met nieuwe aanwas alweer voorrijden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.